Горна Оряховица ще празнува 150 години от обявяването й за град на 12 октомври

0

Новите почетни граждани на Горна Оряховица са археологът проф. Хитко Вачев и адвокат Димо Димов (посмъртно).

 

150 години от обявяването на Горна Оряховица за град ще бъдат отбелязани на 12 октомври. Планираното честване съвпада с Деня на българската община. Празникът на града, който по традиция се чества на 29 май, тази година бе отложен, заради кризата с коронавируса и въведеното извънредно положение. И сега празникът отново е под условие, ако няма влошаване на епидемичната обстановка и затягане на мерките.

На 12 октомври от 16.30 ч. ще се състои тържествена сесия на Общинския съвет. В същия час на пл. „Георги Измирлиев“ ще започне концерт на военния духов оркестър на НВУ „Васил Левски“. В 17.15 ч. започва тържествената церемония по издигане на знамето на Горна Оряховица пред сградата на Общината. На пл. „Георги Измирлиев“ ще се състои тържествената церемония, на която ще бъдат връчени тазгодишните отличия за почетни граждани и наградите за принос в различните сфери.

Новите почетни граждани на Горна Оряховица са археологът проф. Хитко Вачев и адвокат Димо Димов (посмъртно).
За принос към общината в областта на науката е отличен проф. Евгени Дюкенджиев, за икономика, наградата получава Венцислав Стоев, а за принос в здравеопазването – д-р Илко Костурков, д-р Нина Петкова и д-р Бисерка Акиванова. Ваня Недкова е отличена за принос в образованието, Илия Банков и Илия Георгиев – за принос в областта на културата, а представителят на нидерландската фондация SMHP “Медицинска и социална подкрепа за Източна Европа” Джеф Акерманс, Галин Анастасов от „Ден и нощ“ и Станка Мезева получават тазгодишните награди за принос в социалната сфера. Акробатите Мартин и Данаил Николови са отличени за принос в областта на спорта.

След обявяването на отличените пред обществеността и връчването на отличията, ще започне и празничният концерт. В него ще вземат участие Нора Караиванова, Николай Манолов, Никола Чочев, Мая Колева, Дара, Павел и Венци Венц.
Празникът ще завърши с пиро-музикален спектакъл.

12 октомври ще бъде неработен ден за общинска администрация, Данъчна служба, ГРАО, кметствата и кметските наместничества в общината.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *