Алдимир Желязната ръка дойде при цар Иван Шишман на Царевец както през 1393 година

С възстановка на събитията от 1393 година днес на крепостта Царевец във Велико Търново беше пресъздадена срещата на свищовския владетел Алдимир, наричан Желязната ръка, и цар Иван Шишман.

Свищовският кефалия е дошъл през пролетта на 1393 година, за да  докладва за готовността на дунавските крепости за защита до последна капка кръв срещу османците, разказа проф. Николай Овчаров, по чиято идея беше организирана възстановката. Археологът вече два сезона проучва свищовската крепост „Калето”, а целта му с днешното пресъздаване на събитията е да бъде отбелязана и 625-ата годишнина от смъртта на славния български владетел.

Намерихме в библиотеките изключително ценни писма на Иван Шишман до неговите последни военачалници. Знае се, че с Никопол, последната му столица, е имало още три крепости, които са известни. Става дума за Холъвник, днешно Турно Мъуреле, Свищов и Нов град, източно от Свищов. Това е последното парче земя, останало на цар Иван Шишман през тези две години. Проф. Овчаров цитира писмо на владетеля до Алдимир, в което го призовава да събере войниците и да ги доведе в Никопол. Това са последните му писма, с които той свиква войската, която се сражава до последно, докато през юни 1395 година султант Баязид решава да приключи с непокорния васал. Пред вратите на Никопол Иван Шишман е пленен и екзекутиран. Вероятно Алдимир, кефалията на Свищов, има неговата част  и също е убит, поясни археологът.

 

Археологическите проучвания в замъка на Алдимир в Свищов показват тежката битка, която е настъпила там. Турците оценяват значението на тази крепост, почти столетие по-късно там се подвизава не някой друг, а прочутият Дракула, който за известно време успява да завладее крепостта в поредната битка с турците. Така крепостта съществува до 1810 година, когато е взривена от руските войски при отстъплението от поредната руско-турско война, посочи проф. Овчаров.

Проучванията в замъка на свищовския владетел Алдимир приключват след десетина дена. По думите на проф. Овчаров, тази крепост е последният дъх на Търновското царство, както и на България, преди завладяването й от турците.

Дълго време се смяташе, че Иван Шишман е един безхарактерен човек, който предава държавата си. Десетилетия аз и колегата ми и мой приятел проф. Пламен Павлов се занимаваме с това да докажем обратното, каза археологът. Историческите извори сочат, че  през последния етап на войната Иван Шишман се изправя с 5-хилядна армия срещу 30-хилядна, най-отбрана османска армия, водена от видни военачалници и от великия везир на империята Али Паша. Шансовете са били нищожни,  но той не се предава. Всяка крепост се е отбранявала до последно.

За свищовското кале имаме сведения от летописец, че кефалията – комендантът, е отговорил на турския ултиматум: „Ние няма да се предадем и да предадем вярата на нашия цар Иван Шишман!”. Крепостта пада, чак като свършват всякакви провизии в нея, каза още професорът.

Над 100 монети са открити през двата сезона на проучване на крепостта „Калето” в Свищов. По-голямата част от тях още не са почистени, но илюстрират цялата история на крепостта, която започва още 13 век, посочи проф. Овчаров. Вече е напълно готов един прекрасен екземпляр от първото монетосечене на Иван Шишман – медна монета, с монограми от двете й страни. Сред находките има и разнообразни керамични образци. Проф. Овчаров показа бокал, търновско сграфито, с дупки на столчето за колана, което означава, че е принадлежала на виден болярин.

.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!