Най-мащабната на Балканския полуостров възстановка на военна операция ще се проведе край Велико Търново

0

Над 80 реконструктори, оригинална техника и въоръжение ще пресъздадат славната победа на Българската армия в Нишката операция от 1944 година

Най-мащабната възстановка на военна битка от Втората световна война, завършила със славна победа на Българската армия, ще се проведе в събота, 17 октомври от 12 часа край Велико Търново.

На учебния полигон на Националния военен университет до село Беляковец ще оживеят събитията от Нишката операция през 1944 година. Тогава Втора българска армия, под командването на ген. майор Кирил Станчев, разгромява прочутата немска елитна 7-ма  SS дивизия „Принц Ойген“ с блестяща тактическа организация на военните действия и героизъм от страна на българските воини .

Събитието е организирано от Клуба за военно-исторически реконструкции „Братя по оръжие”, Министерство на отбраната, НВУ „Васил Левски” и Община Велико Търново, а целта му е да популяризира славните страници от историята ни и да възпитава в дух на патриотизъм.

Началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов ( в средата), заместник- началникът на НВУ полк. Евгени Пенчев и председателят на Клуб „Братя по оръжие“ Момчил Тачев съобщиха подробности за възстановката.

Операцията край Ниш се провежда между 8 и 14 октомври 1944 година и тя е успешна, и важна за българската военна наука, обясни Момчил Тачев, председател на клуб „Братя по оръжие”. Сражението е част от втория етап на Втората световна война, когато България е на страната на антихитлериската коалиция и се сражава в Югославия срещу немската  армия. Именно там постига значителен оперативен и тактически успех, като успява да разгроми 7-ма  SS дивизия, готова на всичко да отбранява подстъпите към Ниш, за да задържи настъплението на Българската армия и от север на съветските войски, посочи Тачев.

По думите му героизмът  на българските офицери и войници е  не само в това, че сломяват противника, но и че правят един много успешен тактически ход със заемането на позии на юг, където пресичат пътищата за отстъпление на немците. Те не успяват да пробият и губят цялото си тежко въоръжение, техника, МПС, спасява се само част от личния състав, който се разбягва на север.

5200 жертви дава по време на операцията немската армия, тя губи и 540 моторни коли, 48 зенитни оръдия, 4 влакови композиции, 420 картечници и др. В битката нашата армия дава 1665 свидни жертви.

За да се постигне максимална достоверност на събитията, са ползвани многобройни български и чужди източници, сред които и спомени на немски офицери и войници, посочи Тачев.

Около 70 възстановчици от клуба, 15 курсанти с един офицер от НВУ ще участват във възстановката. Освен тях курсанти от Националния военен университет ще се включат в  логистиката и в цялостната организация на събитието, каза началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов. Курсантите ще приготвят и полева храна – боб яхния и лично изпечен от тях хляб, която ще раздават на посетителите.

Голяма гордост за военния университет е и фактът, че във възстановката ще участва ремонтирания танк Т-34, който е един от символите на висшето училище. До 1982 година той е бил на постамент в двора на университета, но с усилията на личния състав е възстановен и вече е в движение.

Освен танка, в битката ще могат да се видят и различни видове оригинална техника, възстановена от клуба „Братя по оръжие”. Немците ще настъпват с мотоциклети с кош, сред които два модела R75 BMW, немски разузнавателен и командирски високопроходим джип, „Феномен Гранит” – кабрио, който е единственият запазен и реставриран модел в света, влекач и др. Публиката ще може да види също и съветски автомобил ГАЗ 67 – джип, модел 1943 година.

Около осем машини ще участват в битката и като брой на техниката това е най-мащабната военна възстановка на Балканския полуостров, посочи Момчил Тачев.  Униформите на войниците и офицерите са реплики, защото оригиналите са много скъпи и не е редно да се излагат на такъв риск .

Немците ще се сражават с карабини Mauser, шмайзери,  картечници и др.

Българската армия ще е въоръжена със съответното оръжие за този период –  пушка Манлихер М 95 – модел 1895 г., посочи полк. Евгени Пенчев, заместник-началник на НВУ. Той припомни, че от месец юли с министерска заповед на НВУ е вменено да получи последните наличности от 45 оригинални пушки Манлихер, участвали в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни. За разлика от оръжието на клуба „Братя по оръжие”, което е приведено за културни нужди, нашите пушки са автентични, посочи полк. Пенчев. Разбира се, според закона те ще бъдат заредени с  халосни боеприпаси. Пушките реликви са зачислени на участниците в представителния блок на НВУ, които ще вземат участие в събитието.

НВУ пуска два автобуса за великотърновци,

които искат да видят атрактивната възстановка

Организаторите на възстановката канят всички великотърновци и гости на града да да станат съпричастни към атрактивното и патриотично събитие. Достъпът до учебния полигон на НВУ край Беляковец ще е напълно свободен. На възловите места ще има регулировчици, които ще осигуряват ред в движението и паркирането на определените за това места.

НВУ осигурява и два автобуса за всички граждани, които искат да наблюдават зрелищната битка.

В 10.30 часа първият автобус  ще тръгне от площад „Цар Иван Асен” пред Царевец. Той ще спира на халите, на театъра, на съда и  на „Беляковско шосе”.

Вторият автобус ще тръгне в 10.30 часа от спирката на пожарната, ще се движи в посока запад, като ще спира на  нова болница, в Зоната, на Старческия дом в кв. „Бузлуджа” и на „Качица”.

След приключване на събитието, автобусите ще върнат по обратния маршрут.

Организаторите апелират, въпреки че възстановката ще бъде на открито, зрителите да носят маски и да спазват  дистанция, както и всички противоепидемични мерки.

сн. М. Милчева и архив „Братя по оръжие“

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *