Община Велико Търново ще отбележи Международния ден за борба с глада

0

DCIM100MEDIADJI_0012.JPG

 

Община Велико Търново се включва в отбелязването на Международния ден за борба с глада – 16 октомври. За шества поредна година съвместно с местната структура на Български червен кръст в старопрестолния град ще бъде реализирана благотворителна инициатива за осигуряване на топла порция основно ястие и десерт за 75 социално слаби и крайно нуждаещи се лица – потребители на социалната услуга „Обществена трапезария“. Порциите са приготвени от Домашен социален патронаж – Велико Търново, хранителните продукти са предоставени от местната организация на Български младежки червен кръст след дарителска акция в два супермаркета в града.

Осигуряването на готова за консумация храна на хората в нужда е сред основните приоритети и ангажименти на Община Велико Търново в социалната сфера.Чрез социалната услуга „Обществена трапезария“ всеки делничен ден в старата столица  75 потребители в нужда получават безплатно топла храна. Финансирането е осигурено от Фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика.

От началото на месеца Община Велико Търново предоставяобедни порции до домовете на 60 лица, които са затруднени да осигурят сами прехраната си поради бедност и продължителна социална изолация заради продължаващата извънредна епидемична обстановка. Инициативата се реализира в изпълнение на проект „Целево подпомагане с топъл обяд в община Велико Търново“, финансиран съответната целева програма. По същия механизъм през май и юни на територията на общината бяха подпомогнати 210 жители на града и населените места.

Дори и след приключването на програма подпомагането на 60-е потребители с топъл обяд до домовете им ще продължи чрез нов проект, който ще се финансира от оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане. За кандидатстването се очаква одобрение от Общинския съвет на предстоящата в края на месеца сесия.

Чрез домашния социален патронаж Община Велико Търново ежедневно предоставя услугата „Доставка на храна в дома“ за над 450 свои абонати на територията на 16 населени места. Всеки от потребителите може да избира измежду четири основни пакета с продукти. За лицата с най-ниски доходи, чиито размер е под линията на бедност, се прилагат значителни преференции при определяне на таксата за ползване на услугата.

В домашния социален патронаж се приготвя храната за над 60 потребители от социални услуги, функциониращи на територията на Община Велико Търново.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *