Сухиндол почете Празника на българската авиация и военновъздушните сили

0

Кметът на Сухиндол инж. Пламен Чернев и председателят на местния парламент Борислав Вълев поднесоха цветя пред паметната плоча в парк „Аероинженер полковник Петко Попганчев“ по случай Празника на българската авиация и военновъздушните сили.
Сухиндол често е наричан „гнездо на орли“, заради плеядата от въздушни асове прославили града и България в цял свят. Един от тях е прочутият аероинженер Петко Попганчев, който преминава със самолет под Стамболовия мост във Велико Търново. Със златни букви в историята на Сухиндол са записани и имената на Ганчо Маринов, Ганчо Душков, Васил Карамочев, Денчо Карамочев и единственото семейство военни летци подполковник Емилия Гърбова и полковник Тодор Гърбов.


Сред въздушните асове на Сухиндол изпъква особено много името на полковник Пеню Попкръстев. Той става пръв командир на сформираното аеропланно отделение в България през 1912-та година. Изпълнява 89 бойни полета, а през 1923-та година става пръв началник на българското въздухоплаване.
На 16 октомври 1912 година, пилотът Радул Милков и наблюдателят Продан Таракчиев извършват първия в света боен полет като бомбардират от въздуха Одринската крепост. По време на Балканската война, тя е смятана за непревземаема в цяла Европа. Полетът на българите променя това схващане и отваря нова страница в историята на световната авиация. Днес датата 16-ти октомври се отбелязва като Празник на българската авиация.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *