Българската армия разгроми елитната немска 7-ма SS дивизия „Принц Ойген“ в епична битка (снимки, видео)

0

Българската армия разгроми елитната немска  7-ма  SS дивизия „Принц Ойген“ в епична битка. Възстановка на събитията от Втората световна бойна през 1944 година край Ниш, Югославия, беше проведена на учебния полигон на Националния военен университет „Васил Левски” край село Беляковец. Стотици великотърновци и жители на региона от всички възрасти наблюдаваха зрелищната битка, разгледаха и се снимаха с оригиналните военни машини и оръжия, а после имаха възможност да опитат боб яхния и прясно изпечен хляб от полевата кухня.

Възстановката е организирана от  Клуба за военно-исторически реконструкции „Братя по оръжие”, Министерство на отбраната, НВУ „Васил Левски” и Община Велико Търново. Събитието започна със заупокойна молитва за хилядите жертви, които България дава по време на Втората световна война, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий.

После посетителите се потопиха в атмосферата на битката, донесла съкрушителна победа на Българската армия в операцията край Ниш между 8 и 14 октомври 1944 година.

Над 80 реконструктори от Клуб „Братя по оръжие” и курсанти от НВУ влязоха в ролите на войниците и офицерите от двете воюващи армии. По брой на участниците и на военните машини това е най-мащабната възстановка на военна битка от Втората световна война.

През октомври 1944 година Втора българска армия, под командването на ген. майор Кирил Станчев, побеждава прочутата немска елитна дивизия  с блестяща тактическа организация на военните действия и героизъм от страна на българските воини. Сражението е част от втория етап на Втората световна война, когато България е на страната на антихитлериската коалиция и се сражава в Югославия срещу немската  армия. Именно там постига значителен оперативен и тактически успех, като успява да разгроми 7-ма  SS дивизия, готова на всичко да отбранява подстъпите към Ниш, за да задържи настъплението на Българската армия и от север на съветските войски.Нашата войска прави успешен тактически ход със заемането на позии на юг, където пресича пътищата за отстъпление на немците. Те не успяват да пробият и губят цялото си тежко въоръжение, техника, МПС, спасява се само част от личния състав, който се разбягва на север.

5200 жертви дава по време на операцията немската армия, тя губи и 540 моторни коли, 48 зенитни оръдия, 4 влакови композиции, 420 картечници и др. В битката нашата армия дава 1665 свидни жертви.

Немците настъпиха в битката край Беляковец с мотоциклети с кош, модел R75 BMW,влекач, джип и немски разузнавателен и командирски високопроходим автомобил, „Феномен Гранит” – кабрио, който е единственият запазен и реставриран модел в света.

Усещането да шофираш подобно возило, производство 1937 година, с оригинални части, е невероятно, сподели собственикът на автомобила Найден Марков от Пловдив, който е част от клуба „Братя по оръжие”. Колата е купена за нуждите на Българската армия от Германия и е единствената, оцеляла до сега в света. Според Марков възстановките на битки от Втората световна война са някак неглижирани. Много от хората свързват нашето участие в тази война с филма „Тримата от запаса”, малко се знае за военните операции и славни битки, в които е участвала армията ни. Българската армия не се е сражавала с волски каруци, а била въоръжена по европейски стандарти, която е била голяма сила, посочи Марков.

Кулминацията на възстановката беше моментът, когато в битката, освен оръдията, се включи и ремонтираният  танк Т-34, който е един от символите на НВУ. До 1982 година той е бил на постамент в двора на университета, но с усилията на личния състав е възстановен и днес на собствен ход се придвижи по бойното поле.

Немците гърмяха  с карабини Mauser, шмайзери,  картечници и др., а българските войници бяха въоръжени с  автентични пушки Манлихер М 95 – модел 1895 г, участвали в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *