Преструктуриране дейността на „Захарни заводи“ АД разтревожи работниците. Тръгна слух, че 40 души отиват на борсата.

0

 

 

Официална обява за преструктуриране на бизнеса на една от най-мощните компании във Великотърновска област, а и в цялата страна, разтревожи голяма част от работещите в нея.

Преди дни на сайта на „Захарни заводи“ АД  бе публикувано съобщение от името на Управителния и Надзорен съвет на дружеството, което обаче провокира напрежение сред работещите там. Оказва се, че заводът ще преустанови производството на опаковки, както за собствените си нужди, така и за външни клиенти.

Неофициално служители на завода, който е с традиции в бранша и дава препитание на стотици семейства по време на „коронакризата“ се коментира, че заради оптимизацията около 40 човека ще загубят досегашната си работа. Официалните мотиви за преустройството са, че компанията ще се възползва от оптимизацията, за да се фокусира върху развитието и растежа на основните си бизнес дивизии – захар, захарни изделия, етанол и производство на чиста енергия.

“Производството на опаковки представлява много малка част от бизнеса на компанията – под 1 % от консолидираните приходи на „Захарни  заводи“ АД. Решението за преустановяване на това производство е взето на базата на задълбочен анализ и след внимателно претегляне на всички ползи и негативи от тази стъпка” е официалният коментар на Валентина Ралева – председател на Управителния съвет и Изпълнителен директор на компанията.

Като част от процеса по преструктуриране, компанията разширява производството на електрическа енергия от възобновяеми източници. През последната години „Захарни заводи“ АД работи по ключов проект за изграждане на фотоволтаична електрическа централа (ФЕЦ) с инсталирана мощност над 4MW. Първият етап по изграждане на мощност от 1 MW е във финален стадий и съвсем скоро предстои официалното ѝ въвеждане в експлоатация. Успоредно с това се работи по проектиране на втория етап за изграждане на ФЕЦ.

Заводът е един от най-големите работодатели в региона с персонал от около 700 човека.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *