Познатият непознат Марко Тотев оживява в нова книга на великотърновска авторка

0

Нова, богато илюстрирана книга разкрива не особено познати черти от личността на бележития великотърновски адвокат Марко Тотев. Автор на луксозното издание е  Катя Митова – Ганева, а оформлението, което го прави полиграфическо бижу, е дело на собственика на издателство „Фабер” Нейко Генчев.

Това е една дългоочаквана книга, която дава нов поглед върху този човек, професионалист и търновец, каза на пресконференция за новото издание адвокат Йордан Цветанов. Той и колежката му Веселка Коева са сред инициаторите за издаването на книгата „Познатият непознат Марко Тотев”.

Нейко Генчев, Катя Митова – Ганева и Йордан Цветанов представиха новата книга.

Марко Тотев се е превърнал в еталон за неудачност, несполука, липса на късмет, а в действителнот той е една много успяла, авторитетна и високо интелектуална личност, с проспериращо семейство, която заслужава да бъде реабилитирана в общественото съзнание, каза Катя Митова – Ганева. Повече от 13 години тя изследва живота и професионалния път на бележития търновец. Интересът й бил провокиран от една папка, която попаднала в Регионалния исторически музей, в който години наред тя работила като уредник и главен уредник. Книжата били ползвани като амбалаж за уплътняване на микроскоп в лабораторията. Колегата й Иван Чокоев случайно разгърнал страниците и с изненада установил, че това е архив от дело на адвоката от 1893 година. Това провокирало Катя Ганева и колежката й Тодорка Недева за събиране на още експонати, които били представени в изложба през 2007 година, посветена на 150-годишнината от рождението на Марко Тотев. Интересът към експозицията бил толкова голям, че пред вратите се виела опашка от чакащи. После Катя Ганева продължила да събира сведения за живота на видния търновец, които намират място в новия сборник.

92 илюстрации, снимки, факсимилета на документи, лични архиви и др. съдържа книгата, което я прави най-пълното до момента изследване за личността на Марко Тотев.

Пред журналисти днес Катя Ганева разкрия някои факти от живота на адвоката, който е роден в хан на мястото на Паметника на обесените, в близост до хана на хаджи Минчо. След Освобождението младежът заради своите качества бил забелязан от временния руски губернатор, който го привлякъл като писар в канцеларията си. После започнало изграждането на Марко Тотев в юридическата професия. Той е бил съдия, мирови съдия, член на Окръжния съд, областен управител на Бургас. Най-много обаче – 44 години от живота си, посвещава на адвокатската практика.

Именно неговото име е записано под номер едно в първия регистър на Великотърновската адвокатска колегия през 1925 година.

Марко Тотев е бил много добър адвокат в имотните дела, а обикновените хора, на които е помагал, са го боготворели, разказа още авторката на книгата. Негови пледоарии са влезли в учебниците по право, от него са се учили поколения български адвокати.

Освен професионалните си постижения, Марко Тотев е виден общественик и политически активна личност. Той е бил председател на читалище „Надежда” в периода между 1905 и 1907 година и благодарение на юридическите си познания, успява да върне голяма част от дълговете на културната институция. За политическата му дейност особена роля изиграва приятелството му със Стефан Стамболов, в чиято Народно-либерална партия членува и като такъв става депутат в IV-ото  Велико Народно събрание.

Бохем, аристократ по дух, винаги издокаран по най-новите модни тенденции, Марко Тотев бил завладян от страстта по хазарта, който си пробивал път в началото на века. Напълно законните игри на карти били много популярни сред елита на търновското общество. Именно от тази страст идва и нарицателното му име за неудачник. Конкретната случка се разиграла в кафенето на арменеца Киркор „Дарданели”, на мястото на днешния хотел „Янтра”. По време на игра на покер Марко Тотев събрал уникална комбинация от карти – кент флош роял, която според математиците е шанс да се падне един на 3 милиона пъти. В това време обаче, по улица „Опълченска” се задала траурна процесия на приятел на четиримата играчи. Те  хвърлили картите и станали да отдадат почит на покойника. Връщайки се на масата, картите вече били разбъркани, а печелившата ръка – загубена безвъзвратно. „Бай Марко, на теб все така ще ти върви!”, възкликнал адвокатът, който през целия си живот не спрял да се самоиронизира и да се шегува със своите неудачи.

Любопитни случки от живота на Марко Тотев, отново свързани с лошия му късмет и анекдоти, повечето от които сам пускал за себе си, също намират място на страниците на книгата.

Специално внимание в нея е отделено на забележителното семейство на адвоката, който е баща на двама видни български генерали – Георги и Никола Маркови. Всъщност генералите във фамилията били трима, защото дъщерята на Марко Тотев се омъжила за не по-малко авторитетния висш офицер  генерал Рашко Атанасов.

Безценни сведения, снимки и лични вещи за написването на книгата и за изложбата, която ще съпътства нейната премиера,   е дарил правнукът на Марко Тотев  Николай Марков, който също се очаква да пристигне за представянето на 23 октомври. Самият той е историк, специалист към Националния исторически музей, автор на няколко книги.

Автор на предговора към „Познатият непознат Марко Тотев” е конституционният съдия проф. д.ю.н. Атанас Семов, който ще представи изданието във Велико Търново. Той прави блестящ анализ на народопсихологията на българина, свързана с въпроса „Маркототевски народ ли сме?”.

Впечатляващо е и оформлението на кориците на изданието, които са дело на издателя Нейко Генчев. На фона на гарата, като символ на движението, на пристигането и заминаването, е фигурата на интелигентния човек, който винаги присъства в центъра на събитията. В случая това е изисканият адвокат Марко Тотев с луксозното за времето си возило – кабриолета. Издававането на тази книга допринася за издигането на престижа на духовната и историческа столица на България, посочи Генчев, който, заедно с адвокат Цветанов, са основните инициатори за присъждане на статута на града.

Представянето на книгата, което ще бъде на 23 октомври от 10 часа в музей „Възраждане и Учредително събрание”, ще бъде съпроводено с атрактивни театрални възстановки от живота на бележития търновец. Очаква се на тържеството да присъстват видни юристи, сред които председателят на Конституционния съд Борис Велчев, представители на Висшия адвокатски съвет и др.

„Познаният непознат Марко Тотев” е десета книга на великотърновската авторка Катя Митова – Ганева, от които четири са в съавторство, а шест са самостоятелни. Нейно дело са сборниците „Велико Търново – непознато, любопитно и обичано”, „Споменъ за Търново”, двата тома „История на Великотърновската адвокатура”  и др. Тя е автор на повече от 60 научни и научно-популарни статии, сценарист е на пет филма на историческа тематика. За своята дейност е носител на наградата „Велико Търново, тя е единственият жител на Велико Търново, носител на почетен плакет на Народното събрание, както и на много други награди. Основна част от професионалната й кариера преминава в Регионалния исторически музей.

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *