ноември 27, 2022

Помощите за ученици в I и VIII клас се повишават от 250 на 300 лева

15 млрд. лева е бюджетът на държавното обществено осигуряване за следващата година, в него се предвижда размерът на минималната пенсия да е 300 лева,  1440 лева ще е таванът на максималната пенсия, в това число влизат 5 процента увеличение  за швейцарското правило от 1 юли, и 50 лева, ще получат всички пенсионери до месец март. Средствата, които обявихме в размер на 120 лева за тези, които получават пенсия от 300.01 лв. до 369 лева, са предвидени в социалните разходи. Това съобщи във Велико Търново социалният министър Деница Сачева. Заедно с образователния министър Красимир Вълчев тя участва в среща на синдикат „Подкрепа” за стреса  и професионалното прегаряне при учителите.

Бюджетът за социални разходи е 1,978 млрд. лева. Увеличението спрямо миналата година е с 653 милиона лева, в това число влизат основно детските добавки без подоходен тест за следващата година, както и помощите, които ще се дават без подоходен тест  за 1 и 8-ми клас. Помощта за 8 клас е въведена тази година заради коронакризата и  благодарение на това успяхме да върнем 40 000 деца в клас., посочи Сачева.

Помощите  за 1 и 8 клас от следващата година се увеличават от 250 на 300 лева без подоходен тест и отново ще се дават на два пъти  – за първия и втория уче бен срок. Целта е да се намали отпадането на деца от образователната система и да се подкрепят семействата в затруднено положение.

За детските добавки без подоходен тест често получаваме становища и мнения, че даваме пари. Ние  не даваме пари, даваме право всяко българско дете да получи тази добавка, заяви социалната министърка.

Получаването на добавките  без подоходен тест ще става със заявление от родителите в дирекциите за социално подпомагане. Родителите от по-заможни семейства, които не искат да получават тези средствна, могат да нее подават заявления.

Сачева уточни, че ще бъде намерено справедливо решение за семействата, които отпадаха досега от тези добавки, заради превишение на доходите с  1 до десетина лева.

Добавките са в размер на 40 лева за едно дете, 90 лева за две деца, 135 лева за три деца и по 20 лева за всяко следващо.  40 лева  е средната такса за детска градина в страната и въпреки упреците, че тези средства са малки, те покриват тази такса, уточни Сачева. По думите й това е  обвързване  на социалната политика заедно с образованието .

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *