Общностен център за деца и родители „Царевград“ навърши четири години

0

С празник в парк „Дружба“ във Велико Търново бе отбелязан четвъртият рожден ден на Общностен център за деца и родители „Царевград” – една социалните услуги в Община Велико Търново, акцентираща върху ранното детско развитие. С куклен театър, балони и подаръци екипът зарадва малчуганите и техните семейства, а специални гости бяха малките великотърновци от група „Звездица“ на Детска градина „Слънце“. Подредена бе и своеобразна изложба с рисунки на деца, сътворени по случай хубавия повод и доказващ таланта на младите великотърновчета.

Празникът бе уважен от кмета на Велико Търново Даниел Панов и министъра на труда и социалната политика Деница Сачева. Те поздравиха целия колектив – всички специалисти, които помагат на децата и техните родители, за да имат малчуганитеравен старт в училище, да получават нужните здравни услуги и психологическа подкрепа, да растат като пълноправни членове на обществото.

Общностен център „Царевград” показва защо Община Велико Търново е за пример в областта на социалните услуги, подчерта Деница Сачева.

Поздрав към всички отправи и Росица Димитрова – директор на социалната дирекция в общината. Тя изказа благодарност към екипа на услугата за професионализма и всеотдайната им работа в подкрепа на децата и техните семейства.

Общностен център за деца и родители „Царевград” е създаден от Община Велико Търново по проект, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Предоставят се следните услуги за ранно детско развитие:

  • „Ранна интервенция на уврежданията“ и „Индивидуална педагогическа подкрепа за деца с увреждания“ – до момента са обхванати 130 деца и са сключени 115 договора за дългосрочно ползване на услугата;
  • „Формиране и развитие на родителски умения“ и „Семейно консултиране и подкрепа“ – с проведени до момента 722 индивидуални консултации и 508 домашни посещения в град Велико Търново и населените места в общината, 187 групови консултации за родители, бъдещи родители и деца. Над 700 са обхванатите родители, проведени са общо 792 информационни срещи;
  • „Здравна консултация за деца“ – с извършени до момента 2091 консултации за снемане на здравен статус и 1670 консултации за снемане на дентален статус на деца до 7-годишна възраст.

В рамките на проекта са разработени 37 информационни материали и книжки за деца, свързани със здравето и личната хигиена, раздадени са и комплекти за лична и дентална хигиена. В „Семеен център за деца от 0 до 3 години“ предлаганата почасова дневна грижа са ползвали 115 малчугани.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *