Във ВТУ започна Международната научна конференция „Визуални изследвания“

0

 

 

Заместник-ректорът по научната дейност на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ проф. д.и.н. Милко Палангурски откри конференцията и приветства всички гости от името на академичното ръководство и лично от името на ректора проф. д-р Христо Бонджолов.

„Откривам тази традиционна вече за нашия университет конференция. Ако едно събитие се случи веднъж, то е много вероятно да не се повтори, но както е днес – проведе ли се за шести пореден път, то вече говорим за традиция. Радвам се, че и тази година успяхме да се съберем въпреки тежките моменти в страната, породени от кризата с Covid-19. Също така се радвам, че научните прояви във Великотърновския университет не са прекъсвали нито за един ден. Ние трябва да продължим да живеем, трябва да продължим да работим и трябва да продължим да създаваме наука независимо от събитията и кризата. Тази конференция е светъл лъч в днешните тъмни времена. Пожелавам ви да сте здрави, ползотворна и успешна работа на конференцията!“, каза проф. Милко Палангурски в приветствието си.

Форумът, който се организира от катедра „Изкуствознание и теоретични дисциплини“ на Факултета по изобразително изкуство с ръководител проф. д.н. Антоанета Анчева, се провежда за шеста поредна година.

Конференцията не случайно носи името „Визуални изследвания“, тъй като тя подготви базата и обоснова стремежа и целта на катедрата да стартира едноименна бакалавърска програма, в която вече се обучава първият випуск студенти. Чрез нея се дава възможност да се разшири кръгозора на изследователското, експериментално и теоретично познание в сферата на изкуствата и културата.

В конференцията участват 44 изявени преподаватели – професори, доценти, асистенти и докторанти от всички водещи висши училища и институции по изкуство от страната и чужбина: ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, Националната художествена академия, Нов български университет, СУ „Св. Климент Охридски”, УАСГ, ИИОЗ-БАН, ЮЗУ „Неофит Рилски“, Университета в Келце, Полша и др. Тази година във връзка с епидемичната обстановка, конференцията се провежда хибридно – присъствено и онлайн.

На откриването присъстваха доц. д-р Димитър Димитров, заместник-ректор по международната дейност, както и проф. д.н. Вихрен Бузов, заместник-ректор по управление на качеството и акредитацията.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *