Горна Оряховица покри високите критерии при представяне на кандидатурата си за Европейски град на спорта за 2021 г.

0

 

 

 

Горна Оряховица покри високите критерии да бъде „Европейски град на спорта“ през 2021 г. Това стана по време на онлайн инспекция на оценителите от Асоциацията на европейските градове и столици на спорта ACES EUROPE. Прецизна проверка удостоверяваше задължителните и не малки изискванията за получаване на престижната титла.

Горна Оряховица премина сериозния европейски тест, покривайки всички критерии за град на спорта. Кметът на Общината инж. Добромир Добрев представи кандидатурата, като изтъкна заслугите на града не само в областта на спорта, но и в цялостното развитие на страната. Подчертана бе политиката на Общината в областта на спорта за всички. „На територията на общината има 32 спортни клуба с близо 3000 състезатели в 20 вида спорт, годишно тук се организират повече от 70 държавни първенства и училищни шампионати с над 9000 участници. Всеки сезон представители на града печелят приблизително 230 медала от важни състезания. От близо 10 години провеждаме семеен спортен празник – Фамилатлон, който се радва на огромна популярност, а наред с това организираме редица събития, сред които лекоатлетически пробези, турнири, първенства. За 2021 г. планираме над 90 прояви и активности. През изминалите 8 години в издръжка на спортните клубове и изграждане и поддържане на спортни съоръжения са инвестирани близо 10 млн. лв. Обновен е Спортният комплекс „Никола Петров“ и прилежащи към него зали – многофункционална спортна зала, зала по борба и самбо, зала по армрестлинг, зала по бокс, както и залата за акробатика, която е национален център по този спорт. Ремонтиран е Стадион „Локомотив“, който отговаря на изискванията на професионалната футболна лига, както и тренировъчните терени.

Изградени са близо 30 многофункционални спортни площадки на открито, площадки за фитнес, тенис кортове и други съоръжения за спорт и отдих. Следвайки последователността на политиката, насочена към поощряване на масовия спорт, ръководството на Община Горна Оряховица проектира изграждането на нова спортна зала. Започна и изграждането на нови мултифункционални игрища в четири от големите селища на общината“, заяви инж. Добрев.

Презентацията бе допълнен от председателя на Общинския съвет Димитър Николов: „Кандидатурата ни за европейски град на спорта е естествено продължение на политиката на Общината в областта на спорта.  Фокусът – наред с професионалните спортисти е насочен и към практикуващите масов спорт, към желаещите да водят активен и здравословен начин на живот. Голямо внимание се отделя и на спортистите със специфични потребности. В Общината работи уникална програма за подкрепа на даровити деца, които получават годишна финансова подкрепа“ каза още Димитър Николов.

За да подкрепят кандидатурата на Горна Оряховица, в презентацията се включиха световния, балкански и държавен шампион по канадска борба Пламен Димитров, бронзовият медалист от параолимпиадата за хора с увреден слух Пламен Дончев, призьорите от европейското първенство по спортна акробатика Данаил и Мартин Николови, както и представители на Горнооряховския младежки парламент. „Да бъдем европейски град на спорта е нещо велико. Така всички млади хора ще имат друго самочувствие. Ние сме малко градче, но тук има български спортисти с голям дух,“ заявиха младежите, като благодариха за това, че общината предоставя основните зали и спортни обекти безвъзмездно за тренировки и подготовка.

След презентацията, присъстващите отговориха онлайн на конкретните въпроси на оценителите: Хуго Алонсо (Испания) – генерален секретар на АCES EUROPA, Лукас Ворел (Чехия), Андре де Ю (Нидерландия), плюс представителите в България – Анатоли Илиев и Дамян Диков.

Изненадващо в онлайн инспекцията се включи и президентът на Асоциацията на европейските градове и столици на спорта Джан Франческо Лупатели. „България е една от най-активните и спортни държави в Европа. Впечатлен съм от презентацията. Очаквам Горна Оряховица да получи титлата и им желая успех. Надявам се това да стане на Галата в Европейския парламент, предвидена този път през януари,“ заяви Лупатели.

Предстои Инспекционната комисия да предостави своите оценки на Управителния борд на Асоциацията на Европейските градове и столици на спорта, който до месец ще обяви решението си. Самото връчване на титлата по традиция се извършва в тържествена обстановка в залата на Европейския парламент в Брюксел по време на традиционната Гала на ACES EUROPE в края на ноември всяка година. Заради епидемичната обстановка, сега церемонията е насрочена за януари 2021 г., а при невъзможност да се състои титлите ще бъдат връчени по места.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *