С театрална възстановка и изложба представиха книгата за Марко Тотев във Велико Търново

0

С театрална възстановка и изложба днес във Велико Търново беше представена книгата „Познатият непознат Марко Тотев” на Катя Митова – Ганева. Залата на музей „Възраждане и Учредително събрание” събра многобройните гости на събитието, което уважиха председателят на Конституционния съд проф. Борис Велчев, кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, юристи, историци, общественици и много граждани.

Представянето започна с театрална възстановка от актьорите от  великотърновския театър Антони Цонев и Милен Иванов, пресъздаваща част от атмосферата и съдържанието на сборника. За да се впишат в колорита и като реверанс към делото на бележития търновец, с ретро костюми от епохата бяха облечени и адвокат Йордан Цветанов, който е един от инициаторите за създаването на книгата, и собственикът на  издателство „Фабер” Нейко Генчев, чието дело е издаването и полиграфическото й оформление.

Марко Тотев е символ. Марко Тотев е съдба… Марко Тотев е присъда! Таза започна словото си  конституционният съдия проф. д.ю.н. Атанас Семов, който е и автор на предговора към книгата.

Той подчерта, че винаги се вълнува, когато идва във Велико Търново, защото за него това е не само  един от най-красивите градове на България, но и един от градовете с най-високо интелектуално гражданство.

Защо сме древен народ, който обаче не вярва в собствените си сили, а в късмета и съдбата си, и защо все някой друг ни е виновен, са част от разсъжденията на проф. Семов в предговора, които той емоционално поднесе на присъстващите в залата. Проф. Семов изложи и своите мисли за това, как като нация все гледаме навън и чакаме спасител. Всъщност като народ нямаме лош късмет, категоричен е проф. Семов, който посочи примери съз забележителните природа, география  и история на България, за които много държави могат само да завиждат.

Марко Тотев е бил блестящ адвокат и много почтен човек. Дали обаче вече не смятаме почтеността за лош късмет? Не мога и не искам да повярвам в това, каза още проф. Семов. И като посочи няколко изключителни достижения на народа ни през вековете, той заключи, че пред България има път, но не с оправдания за „Маркототевски късмет”, а с образованието, нравствеността и усърдието, с които трябва да бъде запомнен великотърновският адвокат.

Авторката Катя Митова – Ганева сподели какво предизвикателство е било за нея да пише за такава високо ерудирана, нравствено извисена личност като Марко Тотев, който несправедливо е останал в историята като нарицание за лош късмет и несполука. Тя припомни неговите заслуги като юрист, високия му професионализъм като адвокат, политическата му и и обществена дейност, както и факти за достойната му фамилия, от която са излезли трима видни генерали.

Това е десета книга на великотърновската авторка, като четири от тях са в съавторство, а останалите самостоятелни. Автор е на сценарии за исторически филми и десетки статии. Носител е на наградата „Велико Търново” и на почетен плакет на Народното събрание. Като дългогодишен главен уредник в Региноналния исторически музей, тя е изследовател на новата история на Велико Търново и на това са посветени няколко от нейните книги. Катя Ганева е автор и на внушителните два тома „История на Великотърновската адвокатура”. Тя благодари специално на адвокатите Веселка Коева и Йордан Цветанов, които за пореден път я подкрепят в начинанието, на своите колеги от музея и на семейството си. Особена признателност авторката поднесе на правнука на Марко Тотев Николай Марков, който също присъства на тържеството. Доц. Марков, който също е историк по образование, работи в Националния исторически музей и е автор на няколко книги, е предоставил ценни документи, снимки и вещи на прочутия си прадядо за написването на книгата и за изложбата, която беше открита днес в залата на Конака.

Когато пътувах към Велико Търново, имах опасенията, че заради тези тревожни времена, на това представяне ще дойдат единици. Удивен съм да видя колко хора уважиха събитието и виждам какъв интерес предизвиква у вас съдбата на моя родственик, каза в приветствието си доц. Марков.

Той  с благодарност призна, че книгата за Марко Тотев е нещо повече от най-големия паметник, който може да бъде издигнат за прадядо му. Каквото и да се случи, тя ще остане за поколенията.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *