Огнище на коронавирус в Дом за лица с умствена изостаналост в Церова кория, 18 са заразените

0
През последното денонощие на територията на област Велико Търново са регистрирани 28 нови лабораторно потвърдени случаи на COVID-19. 18 от случаите са свързани с регистрираното огнище на COVID-19 в Преходно жилище за възрастни хора с умствена изостаналост „Надежда“, с. Церова кория и „Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост“, с. Церова кория. Останалите  случаи нямат връзка помежду си, както и с други потвърдени случаи, съобщават от РЗИ.
На 22.10.2020 г. е регистриран лабораторно потвърден случай на COVID-19 при потребител на Преходно жилище за възрастни хора с умствена изостаналост „Надежда“, с. Церова кория, който е хоспитализиран в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“ АД – Велико Търново.
На 22.10.2020 г. от РЗИ – Велико Търново е проведено епидемиологично проучване в Преходно жилище за възрастни хора с умствена изостаналост и Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост, с. Церова кория, които са разположени в една обща сграда.
След оценка на риска на потребители и персонал в двете институции (общо 57 потребители и 30 души персонал) са взети проби от близките контактни лица (22 лица) за доказване на COVID-19 чрез PCR тест, резултатите от които са следните:
С положителни резултати за COVID-19 от 23.10.2020 г. са общо 18 лица, от които 6 души персонал и 12 потребители, които са поставени с предписание на РЗИ – Велико Търново на домашна изолация и лечение.
С цел превенция и ограничаване на разпространението на коронавирусната инфекция, до управителя на Преходно жилище за възрастни хора с умствена изостаналост „Надежда“ и Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост е издадено предписание за извършване на почистване и четирикратна дезинфекция на всички повърхности и помещения в сградата; изолиране на потребителите с положителни резултати за COVID-19 на отделен етаж и определяне на лица от персонала, които да се грижат само за тях, и други противоепидемични мерки.
Епидемиологичното проучване продължава.
Към 10:00 часа на 24.10.2020 г.:
– карантинирани лица: 458, в т. ч. и близките контактни на потвърдените случаи на COVID – 19.
Към 00:00 часа на 24.10.2020 г. на територията на област Велико Търново са диагностицирани с COVID -19 общо 584 лица, от които:
– излекувани: 372 лица,
– в домашна изолация: 162 лица,
– хоспитализирани: 36 лица,
– починали: 14 лица.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *