Писателят Владимир Зарев с почетен знак „Стоян Михайловски“

0

????????????????????????????????????

 

Носителят за тази година на литературната награда „Почетен знак „Стоян Михайловски“ е българският писател и редактор Владимир Зарев. Общинският съвет в Елена удостои талантливия творец с най-високото отличие на община Елена за български писатели и публицисти с безспорни постижения в областта на поезията и прозата, с авторитет в обществото и активна гражданска позиция.

Тържественото връчване на литературната награда на носителите по традиция става на 24 май, но заради епидемичната обстановка тази година то бе отложено.

Почетният знак „Стоян Михайловски“ ще бъде връчен на писателя Владимир Зарев в навечерието на Деня на народните будители – празник, дошъл от сърцата на българите в знак на благодарност и уважение към хората на духа, на перото, на книгата, към просветителите и борците за национално освобождение.

Събитието ще бъде на 29 октомври от 18 часа в зала 101 в сградата на община Елена.

Новият носител на литературната награда ще представи неговият приятел, талантливият режисьор Станимир Трифонов, с еленски корени, почетен гражданин на град Елена. Владимир Зарев ще сподели за влиянието на Стоян Михайловски върху неговата личност и творчество.

Председателят на Общинския съвет Стоян Златев ще обяви решението за удостояването на твореца с литературната награда, а кметът инж. Дилян Млъзев ще връчи на писателя почетния плакет.

Владимир Зарев ще бъде на тържественото събитие със съпругата си, поетесата Мирела Иванова, която ще говори за съжителството на поезията с прозата.

Почитателите на творчеството на семейство Зареви ще имат възможност да зададат въпроси. Общината ще осигури техни книги за всички, които предварително или по време на срещата желаят да закупят с 30 % намаление.

Владимир Зарев е достоен да бъде сред носителите на литературната награда. Определят го като съвременния български класик. Роден е в София през 1947 г., завършва българска филология в Софийския университет. От 1988 г. е главен редактор на списание „Съвременник“. Зарев е автор на над 18 книги, сред тях трилогията „Битието“, „Изходът“ и „Законът“, култовият роман „Разруха“. Пише във всички литературни жанрове – романи, повести, разкази, стихове, дава интервюта и публикува стотици коментари по актуални теми от обществения живот. Телевизионният сериал „Дървото на живота“ е по романа му „Битието“. Негови творби са превеждани в много страни, а „Разруха“ става бетселър в Германия и САЩ. Последният му роман „Чудовище“ излиза през миналата година и също се превръща в ярко явление за българската литература.

Владимир Зарев е носител на много отличия, сред които националните литературни награди „Иван Вазов“ и Елин Пелин“ и престижното отличие „Свети Паисий Хилендарски“. През 2019 г. е награден с най-високото държавно отличие – орден „Стара планина“ първа степен за заслуги в областта на културата и изкуството.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *