Митрополит Григорий освети нова музейна сбирка в павликенското село Горна Липница

 

 

Музейна сбирка показва историята на църквата “Св. Димитрий” в с.Горна Липница. Откриването на експозицията стана навръх храмовия празник и честването на 155 години от освещаването на храма, а освещаването направи митрополит Григорий.

На откриването присъстваха кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов, кметът на с.Горна Липница Георги Стефанов и председателят на Народно читалище „Зора-1887“ и бивш кмет на селото Юлко Палов.

Сбирката е създадена с дарителството и безвъзмездния труд на художника Пламен Петров, който е едни организаторите на множеството културни събития, които се случват в с.Горна Липница. Тя събира в себе си църковна утвар, книги и други вещи, свързани с миналото на храма.

Издигнат в далечната 1863 г. храмът има своята предистория. За да издействат разрешение от султана, най-уважаваните хора от селото ходили пеша чак до Цариград. И едва на 1 юни 1859 г. се получава султански ферман с разрешение за започване на строителството. Документът може да бъде видян в музейната експозиция.

След преодоляване на още много пречки и формалности през 1863 г. хората от селото успяват да издигнат църквата. Тя била построена в края на селото. За да не изглежда много висока, строителите изсипали пръстта от основите около строежа. След Освобождението тя била изчистена отпред, но в задната част на сградата останала така и до днес. Някои специалисти твърдят, че църквата е строена от ученици на Колю Фичето, усвоили стила на майстора. Църквата била изографисана от тревненски майстори. Освещаването станало в деня на патрона й – св. великомъченик Димитрий, на 8 ноември 1865 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!