Около 750 000 лева са необходими за довършване на реставрацията на църквата „Св. св. Константин и Елена”

0

Около 750 000 лева са необходими за довършване на реставрацията на църквата „Св. св. Константин и Елена” във Велико Търново, която е един от шедьоврите на Колю Фичето. За ремонта има изготвена количествено стойностна сметка и одобрен проект към Националния институт за културно наследство към Министерството на културата, по който ще ще се кандидаства за финансиране. Това съобщи на днешната сесия на Великотърновския общински съвет кметът Даниел Панов в отговор на съветничката Валерия Дончева за състоянието на храма и неговата собственост.

Църквата „Св. св. Константин и Елена” е затворена заради незавършени консервационни и реставрационни работи в интериора и по фасадите, но не е в разруха. Преди 2012 година никой не е обръщал внимание на този обект, подчерта Даниел Панов.

Той по посочи, че в годините в този храм, който е културна ценност от национално значение, са извършени редица действия. Поетапно през периода 1989 -2000 година там са направени укрепване на основите, стълбите, балкона, възстановяване на купола, покривната конструкция, тухления корниз. През 1994 година е извършена художествена реставрация на каменната пластика на фигурата на митрополит Панарет Рашев. В приземния етаж е обособен параклис за обслужване на християните от квартала. Той е направен по Мярка 1 – Подобряване на градската среда по „Красива България”, по който е кандидатствала Община Велико Търново. През 2008 година е кандидаствано за средства за ремонт на църквата и околното пространство, но финансиране не е било одобрено, заради липса на документ за собствеността на църквата. През 2013 година Общината, Великотърновската митрополия и Строителната камара се споразумяват за подпомагане за възстановяване на обекта, като най-важен е ремонт на покрива, на улучните керемеди и е премахваното на ръждясалото тръбно скеле, което години наред опасваше храма.

В началото на 2019 година е изготвена актуална техническа документация за довършване на възстановителните работи на църквата, с количествено-стойностни сметки и технологии. Те включват довършване на реставрацията на фасадите, интериора и камбанарията, в съответствие с изготвения и одобрен през 1989 година архитектурен проект. По него до сега на етапи са извършвани необходимите възстановителни дейности. Документацията е съгласувана на 31 май 2019 година с Министерството на културата.

Община Велико Търново е включила църквата с възможност за финансиране като проект в Интергрирания план за градско възстановяване и развитие, зона Стара градска част, каза още кметът.

Досега Великотърновската митрополия не кандидатства за финансиране на храма, защото се очаква да се отворят програми, по което това ще е възможно, уточни Панов.

Собствеността на църквата „Св. св. Константин и Елена” („Цар Борис”)  е установена на Великотърновската митрополия с нотариален акт от 2010 година. Необходимите средства по предварителни КСС към 2019 година са около 750 000 лева.

Община Велико Търново е подпомогнала Митрполията по изготвяне на актуалната техническа документация за съгласуване с Националния институт за културно наследство и предоставила копия на документацията за църквата.

Кметът подчерта, че по времето на неговите мандати са възстановени и са подготвени за реставрация много храмове в региона – Русаля, Хотница, Килифарево, Плаково, Миндя и др.

В Арбанаси църквата „Свети Атанас”, която от 70-те години не е била отваряни достъпна за туристи, тази година за пръв път е била отворена,  В „Св. Георги” от 30 години не е било пристъпвано към реставрация, но също е била ремонтирана. За всички църкви в региона, за които има подготвени идейни и работни проекти, ще се кандидатвства по всички възможни програми.

„Св. св. Константин и Елена“ е източноправославен храм, разположен в стария център на Велико Търново, строен през 1872 г. от майстор Колю Фичето. При земетресението от 1913 година претърпява значителни разрушения. През 20-те години на ХХ век храма е възстановен под името „Свети цар Борис“. Известна е още и като църквата с въртящите колони.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *