Читалище „П.Р. Славейков – 1920” в кв. „Варуша” посрещна 100-годишния си юбилей грейнало след ремонт

0

М. Милчева

С нова, красива фасада, запазила автентичната архитектура, посрещна 100-годишния си юбилей Народно читалище „П. Р. Славейков 1920” във великотърновския кв. „Варуша”. Днес, в Деня на народните будители, в старинния квартал се събраха десетки членове на настоятелството, читалищни дейци и граждани, за да отбележат двойния празник и да присъстват на водосвета за обновената сграда. Гости на тържеството бяха народният представител Станислав Стоянов, кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, заместник- кметът Снежана Данева – Иванова, Георги Чукуров, главен експерт в Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности”, представители на Ротари клуб – Велико Търново и др.

Около 36 000 лева е струвал ремонтът на сградата. Инициативата за събирането на средствата е на депутата Станислав Стоянов, като половината от средствата е отпуснала Общината, а останалата половина са дарили той и негови съмишленици. Стоянов живее в квартала и е приел като лична кауза обновяването на културното средище и на съседната църква „Св. св. Кирил и Методий”.

Поздравявам читалищното настоятелство и всички присъстващи с Деня на народните будители и 100-годишнината на НЧ „П.Р Славейков”. Продължавайте да пазите огъня на българщината, за да сме достойни наследници на славните ни предци, каза в поздравлението си кметът Панов. Той благодари на Станислав Стоянов и неговите съмишленици за това, че са подели инициативата да се възстанови емблематичната сграда и пожела да има повече родолюбиви българи като тях, за да се случват хубави неща в града и страната ни.

Надявам се нашият пример да стигне до колкото може повече хора. Ако дори в един човек събудим националното чувство за общност и благотворителност, ще бъде успех, каза народният представител Станислав Стоянов. Той призна, че у него светлината още в детството му са запалили историческите книги за славното ни минало, а чувството за съпричастност  и подпомагане на родолюбиви проекти са формирали ценностите на Ротари клуб – Велико Търново, в който членува 17 години.

Славната история на читалището припомни неговият секретар на Маргарита Цанкова.

През слънчевата пролет на 1920 година група ентусиазирани младежи, водени от любовта си към словото, събират книги и започват да ги четат и обсъждат помежду си. Те запалват любородната искра във „Варуша”, а това са Марин Гъбенски, Константин Бояджиев и Михаил Цанков. Към тях се присъединяват и други съкварталци –Стефан Цанков, Илия Маринов, Георги Венков, Паскал Константинов и др. Членовете станали двадесетина. Решили да съберат книги и да поставят началото на библиотека, с името „Просвета”. За да събират средства, към читалището се сформирал малък самодеен колектив, който изнасял пиеси. Така светва третото поред читалищно прозорче във Велико Търново, посочи Цанкова.

Първоначално библиотеката се помещавала в къщата на баба Донка Ганчева. След разразстване на дейността на читалището, била закупена сегашната сграда.

На учредителното събрание в ОУ „Йосиф I” било избрано и първото настоятелство с председател Стефан Цанков. Първият печат бил изработен от часовникаря Чемширов. На 26 септември 1920 година бил приет и устава на читалището, който е запазен и днес, и е един от най-ценните читалищни документи. Това е уставът на бай Ангел Грънчаров. Библиотеката, освен просветителската си работа, е подпомагала социално слаби и нуждаещи се граждани.

През 1927 Градският общински съвет преименува читалището на „Петко Рачев Славейков” по случай 100 години от рождението на големия поет, писател и родолюбец.

И днес читалището пази огъня, запален от неговите основатели. То още помни стъпките на много известни писатели и поети, Тук през май 1966 година за пръв път в страната в присъствието на Антон Дончев е разгледан и обсъден неговия роман „Време разделно”. При препълнени салони са преминавали срещите с писателите Бончо Обретенов, Андрей Гуляшки, Димитър Мантов, Емил Коларов, Недялко Йорданов и др. Със своето сладкодумие актрисата Станка Пенчева е омайвала не едно поколение.

Различна и разнообразна дейност е развивало читалището, въпреки че финансовото му състояние не винаги е било завидно. Първите театрални постановки са от 1921 година, помощ на самодейците оказвали артисти от читалище „Надежда”, незабравимия Димитър Панов, Тодора Бояджиева и др.

50-те години на миналия век са паметни за културната институция. Наред с театралния състав се сформирал оркестър, който почти винаги свирел на забавите, организирани от настоятелството след постановките.

Маргарита Цанкова припомни заслугите и благодари на всички председатели на читалищното настоятелство през годините и на библиотекарките, работили тук.

Тя изказа своята признателност на всички, помогнали да се осъществи ремонтът на читалището, което грее с новия си облик.

Всички дарители и строители, помогнали в начинанието, получиха грамоти. Поздравителен адрес по случай юбилея беше изпратен от името на президента Румен Радев, на Министерството на културата, на много читалище от региона.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *