Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Честит празник, съвременни будители, които и в трудни времена ни давате духовна сила

0

 

Уважаеми великотърновци,

 

В Деня на народните будители българският дух ликува!

1 ноември е празник, много силно свързан с корените ни, с идентичността ни като народ. Почитаме духовните ни водачи – всички онези герои, опазили онова, що е българско дори в най-тъмните времена и векове.

Наричан в миналото Отчовден, 1 ноември е ден за почит и на покровителя на българския народ св. Иван Рилски.

 

Десетилетия наред този хубав български празник бе забравен. Възстановен в календара през 1992 година, днес Денят на народните будители вече заема своето стойностно място в културния живот в България и сред сънародниците ни в странство.

И това е напълно естествено, защото днес се прекланяме пред хората, които ни просвещават и одухотворяват, които ни възпитават в дух на родолюбие – учителите и преподавателите, духовниците, поетите и писателите, хората, посветили се на музейната, читалищната и библиотечната дейност, художниците и всички творци.

 

Признателност и искрена благодарност към всички вас, съвременни будители! Защото дори и в трудни времена като днешните вие всеки ден доказвате, че сте истински родолюбци, че ни давате нужната сила, духовна опора и вяра, че се грижите за силния български дух на малки и големи!

 

Дълбок поклон и пред нашите предци и герои, които и в най-тъмните времена опазиха и поддържаха живи българския дух, културните и просветни постижения на народа ни, православната ни вяра!

 

Честит Ден на народните будители!

 

Даниел ПАНОВ

Кмет на Община Велико Търново

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *