Читалище „Надежда 1869” за пръв път показа реставрирани две от ценните си старопечатни книги

0

М. Милчева

Читалище „Надежда 1869” във Велико Търново днес за пръв път показа на живо реставрирани две от най-ценните си старопечатни книги. В културното средище се проведе тържество по случай 1 ноември – Деня на народните будители, на което бяха наградени дарителите на читалището.

Първата книга е „Служебен миней” от 1588 година. Тя е на гръцки език, издадена е във Венеция и се състои от 116 страници.

Другото ценно издание съдържа Слова на Йоан Златоуст и е със заглавие „Сборник със слова от Неделята за митеря и фарисея и следващите недели”. Тя е доста по-обемна със своите 666 страници и е отпечатана във Вильнюс. Религиозните текстове са свързани с неподвижните празнични ритуали, които са се извършвали тогава от 1 септември до 31 август, обясни председателят на читалището арх. Донка Колева.

 

Тя разказа, че книгите са били буквално в насипно състояние, много повредени и са били необходими сериозни усилия на реставраторите в София, за да добият вида, в който бяха показани днес. Обработена е подвързията им, която е дървена, извършено и химическо и физическо почистване, подлепени са по специален начин скъсаните страници. Тези книги са били много четени навремето и са предадени на библиотеката като дарение, посочи арх. Колева. От тях научаваме много за живота на нашите предци – словата на Йан Златоуст съдържат притчи, които са важни и до днес. Те са учили хората да са смирени и морални, каза още председателката на читалището.

 

 

Реставрацията на двете книги е станало възможно с дарение от сдружение „Илия Стойков”. Около 50-60 човека – приятели и съмишленици от цяла България, се обединихме и с лични средства решихме да подкрепим читалище „Надежда”, каза Драгомир Григоров, член на сдружението. Важно е написанато в тези книги да стигне до колкото може повече хора, посочи адвокат Григоров. По думите му това е само първата стъпка и сътрудничеството с културното средище ще продължи и занапред.

Читалище „Надежда 1869” притежава безценна колекция в стапопечатния си фонд , който включва 412 книги, 12 ръкописа, 18 вестника и 15 списания от преди 1878 година. 80 от книгите са цифровизирани, благодарение на спечелен проект към Национален фонд „Култура” на МК. Благодарение на специалисти от Регионална библиотека „П. Р. Славейков”, те са качени в интернет и са част от портала „Север+”.

На тържеството днес бяха наградени дарители, които са предоставили на читалището книги, средства, както и ръкописи и вещи на поета Радко Радков.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *