За атентата във Виена от първо лице разказва Иван Желязков, студент във Виенския университет: „Бяхме на метри от стрелбата, а площадът беше пълен. Първо си помислихме, че е заря, но после стана страшно“

 

Броят на жертвите от вчерашната терористична атака във Виена е нараснал до четири, съобщават световните медии. Според официалните власти нападателят е застрелян още снощи от полицията. Той е бил привърженик на джихадистката групировка „Ислямска държава“. Едва 20-сет годишен, роден и израснал в града. Бил е в регистрите на австрийското контраразузнаване като един от 90-тте австрийски ислямисти, пожелали да заминат за Сирия.

По последни данни ранените при нападението от вечерните часове на понеделник са „повече от дузина“, включително полицейски служител, предават още световните медии.

Нападението се случи вечерта, преди да влязат в сила строгите противоепидемични мерки срещу разпространението на коронавируса.

„Болярски новини“ се свърза с великотърновецът Иван Желязков, който е станал свидетел на атентата. Иван е само на 18-сет години и е приет първа година във Виенския университет, където ще изучава специалността „Медийни науки и комуникация“. Ето и неговият кратък разказ:

 

„Бяхме точно на Шведенплац, на метри от стрелбата пред Синагогата. Първоначално започнаха да се чуват гърмежи като фойерверки или заря. В началото нямаше никаква паника. Площадът беше пълен. След 40-50 изстрела обаче хората изведнъж започнаха да бягат. Аз бях с две приятелки от България. Ние също започнахме да бягаме, но никой не знаеше на къде и от какво всъщност бягаме. Чухме, че една жена извика „Някой стреля!, сподели великотърновецът. И допълни, че за да се скрият се е наложило да влязат в ресторант, където са заедно с останалите посетители са били заключени до два часа през нощта.

„От там излязохме с полицаи, които бяха направили кордон, за да ни пазят от обсега на стрелбата“, разказа още Иван.

Снимки: БГНЕС и личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!