Националното общество за литература и изкуства отличи търновски автори за миналогодишните им творби

0

 

Националното общество за литература и изкуство „Формула 6“ отличи автори от Велико Търново и областта за миналогодишните им творби. Това се случи за първи път от девет години насам, а скромната церемония се проведе при стриктно спазване на противоепидемичните мерки в Изложбените зали в старата столица.

Съставът на журито бе от поетесата Снежана Иванова, писателят и преподавател във ВТУ проф. Сава Василев, както и колегата му проф. Радослав Радев.

проф. Сава Василев

По думите на Сава Василев сред творбите има великолепни неща, особено в прозата, които са на пулса на времето.

 „За ме е празник, защото разбрах, че въпреки трудностите Велико Търново продължава и може да живее като литературен град. Оказа се, че има много добри и конкурентни книги, затова освен трите Годишни награди в различните категории, по моя молба Факултетът по Изобразително изкуство предостави и три графики, които връчваме като успоредни награди“, подчерта проф. Василев.

Победител в категория „Поезия“ стана Денис Нуф със своята първа стихосбирка „Коридори“. Журналистът Анатоли Петров, който е автор на няколко книги, спечели първото място в категория „Публицистика“ с книгата си „Владимир Висоцки и България“ – изд. ДАР-РХ. Първото място в категория „Проза“ е за романа на Николай Стефанов – „Гяури от ново време“, който живее и работи в Чикаго.

Поддържащите награди взеха Елена Чамуркова за романа „Изнудвачът“, Миглена Хаджипенчева за книгата си „Верни приятели“ и Васил Давидов за сатирична поезия и „Пагони под фрака“. Поощрения получиха още Ива Георгиева, Ангел Ганцаров и др. автори.

Журналистите Анатоли Петров и Елена Чамуркова

На събитието бе представен и био-библиографския справочник на писателя Владимир Шумелов – „Литературно Търново“, който съдържа огромна и много любопитна информация за всички творци в областта от времето на свети Теодосий Търновски до наши дни. Беше представен и брой пети на „Литературен бюлетин“, който авторите са издалия с огромни усилия и въпреки липсата на финансова подкрепа.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *