Започват Вълчите празници 

0

От днес започват Вълчите празници. Те  траят десет дена- до 21 ноември – Въведение Богородично или Вълча Богородица.

В народните представи Свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници – от Архангеловден до Коледни Заговезни – времето, в което вълците бесуват. Те водят и най-дългите нощи. По това време хората довършвали всички започнати ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат караконджули и други зли сили.

Почитането на вълка има старинна митологична основа. Народната вяра го свързва с древно божество на гората и отвъдния свят. Вълк е бил тотемно животно за прабългарите (включително на ханския род Дуло) и за някои славянски племена. Къс­ни християнски легенди го свързват с дявола, а кучето – с Бога. Най-ярък представител сред вълчото царство е Куцалан, Кривият вълк, който води глутницата. Една легенда разказва, че Архангел Михаил навързал вълците и ги повел след себе си. Затова вълчите дни са прикрепени към неговия празник. На края ос­танал само Куцият вълк, който се почита на осмия ден (16 ноемв­ри), известен като Вълча Богородица. Нейната празничност се определя от митологич­ния образ и реалната заплаха от вълка за сто­паните и: тяхната стока. На този ден жените строго спазват определени забрани: думата вълк не се произнася; не работят с вълна, не кроят и шият дрехи, защото вярват, че човек, облечен с дреха, изработена през тези дни, ще бъде нападнат от вълци; не похващат остри предмети – игли, ножици, гребен, дарак, за да не ги стигнат зъбите на вълка; не перат, за да не се пенят на вълците устата.

В навечерието на Вълчата Богородица ножиците се връзват с червен конец – да не се отварят устата на вълците, а жените мажат с кал огнището, за да залепят устата и очите на вълка. Друга забрана, която се е спазвала, е да не се излиза извън дома след залез слънце и да не се изхвърля пепел от огнището на двора. Ако все пак мъжът излезе извън дома, жената вдява след него 3 пъти червен конец. Българите вярват, че вълчият вой вещае болест, глад или смърт. Сънуването на вълк също е лошо предзнаменование. Ако вълк гони някого насън, смята се, че го очакват беди, сторени му от голям душманин. На места в Западна България на 14 ноември се отбелязват Мратинци , Мратиньок – останали от езическата епоха, обредно-магически практики. Мратински дни или Вълчи празници се наричат дните след Архангеловден  до 21 ноември. В миналото се изпълнявали ритуали за предпазване от вълци по време на тези дни. В народните представи нощите от 14 до 21 ноември са много по-лоши от Мръсните дни , защото през тях човек може да се разболее от различни болести.

Правилата на глутницата:

Първите три вълка, които ходят по снега, са трите най-стари, най-болни и най-бавни членове на глутницата.Те определят темпото и винаги са първи, иначе ще загинат.

Зад старите вълци са петте най-силни от стадото, зад тях, в златната среда, вървят 11 вълчици, а зад вълчиците отново има пет мъжки екземпляра, които като войска пазят гърба на стадото.

Накрая, почти изолиран, е водачът (вожда) на глутницата, който от далеч има поглед над цялата колона и държи всичко под контрол и отговаря за тях …

Притча за двата вълка

Дpeвнa пpитчa се пpeдaвa oт пoĸoлeниe нa пoĸoлeниe oт индиaнцитe Чepoĸи.

Eдин cтap вoжд oт плeмeтo Чepoĸи paзĸaлзвaл нa внyĸa cи зa дyшaтa нa чoвeĸa и пpaвилния избop в живoтa. Иcĸaл дa нayчи дeтeтo, чe пocтъпĸитe и дeлaтa oпpeдeлят чoвeĸa. Дeтeтo билo мaлĸo и нe paзбиpaлo вcичĸo, ĸoeтo вoждa мy paзĸaзвaл.

Зaтoвa тoй мy paзĸaзaл иcтopия пpeдaвaнa oт пpeдцитe им:

Битĸaтa, дeтe ce cлyчвa вътpe в нac. Tя e ĸaтo битĸa мeждy двa cилни вълĸa.

Eдиния oт тяx e злoтo – тoй e гнeвът, зaвиcттa, aлчнocттa, нeдoвoлcтвoтo, apoгaнтнocттa, лъжaтa, гopдocттa, пpeвъзxoдcтвoтo и cилнoтo eгo.

Дpyгият e дoбъp – тoй e paдocттa, миpът, нeдeждaтa, cĸpoмнocттa, блaгopoдcтвoтo, щeдpocттa, иcтинaтa, вяpaтa и дoбpoтaтa.

Cъщaтa тaзи бopбa ce cлyчвa и вътpe в нac – и y вceĸи дpyг чoвeĸ.

Toгaвa мaлĸoтo мoмчe пoпитaлo: Koй вълĸ щe cпeчeли?

Cтapият Чepoĸи oтгoвopил: Toзи, ĸoйтo избepeш дa xpaниш…!

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *