Пред аптеките се вият опашки, търновци алармират за недостиг на антибиотици

0

 

Опашки от чакащи се вият пред великотърновските аптеки вече цяла седмица, а търновци алармират за недостиг на антибиотици. Буквално всеки трети пост в социалната мрежа е гневен, а хората са притеснени, че не могат да се сдобият с нужните медикаменти.

И ако в началото на пандемията, през пролетта, масово се изкупуваха витамините „С“, „D“, някой добавки за стимулиране на имунната система и понижаващи температурата лекарства, то сега, в пика на заразата най-търсени, и съответно най-дефицитни, се оказват няколко вида антибиотици, както и медикаменти за разреждане на кръвта, който се ползват и от жени с проблемна бременност.

Паниката и безпомощността дори родиха куриозен прецедент лекарства да се търсят в…социалните мрежи, но това може да е опасно, алармират общопрактикуващи лекари.

Все по-често в групите във ФБ ставаме свидетели на обяви, в които разтревожени хора търсят опаковка-две от даден антибиотик от други потребители, тъй като не могат да намерят съответното лекарство в нито една търновска аптека.

Дефицитът впрочем е от около месец. Според мнозина фармацевти става дума за презапасяване, но не са малко и тези, които твърдят, че наистина има недостиг. И се аргументират – аптеките са заредени с количества, които са планирани в обичайна, а не в кризисна ситуация. Освен това, ако едно четиричленно семейство се нуждае от съответния антибиотик, пробиотик, витамини и т.н. то е съвсем естествено най-търсените, в момента, лекарства да се изчерпат бързо. Впрочем почти всяка година по време на грипните епидемии се наблюдават известни дефицити, които обаче бързо се преодоляват, припомнят още фармацевти.

Междувременно ситуацията провокира среща на здравния министър с представители на Изпълнителната агенция по лекарства, търговци и аптекари. След нея проф. Костадин Ангелов увери, че има достатъчно количества от медикаментите, които се използват за лекуване на коронавирусна инфекция, но предупреди, че самолечението е опасно.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *