Финалистка в „Мастър шеф” приготви вкусни рибни изкушения в парк „Марно поле” (снимки, видео)

0
125180277_400676081124492_7559330397546050267_n

М. Милчева

Рибни крокети със сьомга, ароматни подправки и хрупкави трохи с шам фъстък, и солена палачинка с фреш от цвекло, намазана с хайвер, с пушена кайзерована скумрия и зеленчуци. Тези две изкушения приготви демонстративно пред любопитните зрители във Велико Търново финалистката от първия сезон на кулинарното шоу „Мастър шеф” Елена Петрелийска. Тя и актьорът Николай Станоев, който пък беше участник в друго телевизонно предаване „Черешката на тортата” направиха кулинарни демонстрации по време на Фестивал на рибата, който се провежда днес в парк „Марно поле”.

При спазване на мерките за дистанция и дезинфекция, стотици великотърновци посетиха щандовете в парка, на които могат да бъдат открити екзотични и популярни видове риба, различни замразени и пресни рибни продукти и аквакултури, хайвери, консервирани риби и др.

Все по-голям е интересът на българите към рибата, хората разбират ползите от нея и все по-често я включва в седмичното си меню, категорична е шеф Елена Петрелийска. Според нея не е задължително да се харчат много пари за скъпи риби, понякога и едни рибни крокети с картофи и по-обикновена риба могат да доставят на организма ни необходимите ценни вещества, казва тя.

На различно мнение са търговци от София, които предлагат на щанда си десетки видове български и чужди риби. Според тях българите на светлинни години по отношение на храненето си с риба от останалите европейски народи. Наблюденията на продавачите са, че заради финансовите си проблеми, хората предпочитат най-евтината българска риба, или внос от Китай, която обаче не е с добри вкусови качества. Не е задължително всеки ден да се яде скъпа риба, но поне един-два пъти в месеца тя може да присъства на трапезата ни, твърдят търговците.

Погледите на щанда им привлича огромна риба капитан – мохи-мохи, с тегло над 12 кг, както и „мерцедесът” сред рибите – черноморски калкан. Цените са сериозни – между 20 и 70 лева, но според търговците те оправдават качеството и вкуса на деликатесните продукти. Сред впечатляващите екземпляри на щанда е и риба веслонос, която се предлага разфасована на котлети, както и екзотичната риба фагри с цена 58 лв. за килограм.

Дима Георгиева от Варна предлага на базара риба, рапани и бели миди. Семейството й има цех, в който обработват ловената с техни кораби риба. Казва че сезонът е бил добър, въпреки кризата с коронавируса. Не са затваряли производството си, но са усетили свития пазар навън, който е и основен в дейността им.

Според Георгиева рапаните са все още непознат продукт за българите, макар че по вкусови качества конкурират пилешкото. Класическите рецепти, които тя предпочита, е те да са приготвени на салата, панирани или само сварени и овкусени. Много черен пипер, лимон и леко осолени, рапаните са чудесно ястие на достъпни цени, твърди варненката. Тя и колегата й издават и тайната на приготвянето им  – около три минути варене на висока температура.

Ароматът на печената на скара риба привлича посетителите на рибния фестивал, който ще продължи до вечерните часове днес. Проявата е част от проект “Фестивал на рибата – вкусно и полезно – промоционална кампания за повишаване осведомеността на обществото за продуктите от риболов и аквакултурите“,  с бенефициент Министерство на земеделието, храните и горите по програма „Морско дело и рибарство“ 2014-2020 г., който се финансира със средства от Европейския съюз.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *