Димитър Николов апелира МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица да бъде подкрепена в борбата срещу COVID-19

0

 

Призив към колегите си в общините Стражица, Лясковец, Златарица, Елена и Полски Тръмбеш отправи председателят на Общинския съвет в Горна Оряховица Димитър Николов. В нарочно писмо Николов апелира те да подкрепят горнооряховската МБАЛ „Св. Иван Рилски“, в която се лекуват и десетки жители на изброените общини, включително с установен коронавирус.

Според Николов подкрепата може да бъде чрез средства за борбата срещу COVID-19 или за програмата за подкрепа на млади лекари, която има потенциала да прерасне и да се доразвие във фонд за лекари специализанти.

„Намираме се в сложна, динамично изменяща се, почти екстремална обстановка, безпрецедентна в новата история на местната власт. Всички ние сме изправени пред предизвикателството да покажем, че сме в състояние да управляваме процесите въпреки вируса, а не че вирусът подчинява нас. През последната година общинската болница МБАЛ „Св. Иван Рилски” ЕООД се превърна не само в мисия за общинското ръководство, но и в кауза за населението на община Горна Оряховица. Десетки фирми и физически лица направиха дарения по сметката на Болницата за борба с разпространението на COVID-19. Здравното заведение с професионализма на медиците си за пореден път доказа, че е с много повече от  локално значение и обслужва пациенти  от всичките общини в областта„, коментира Димитър Николов.

7 542 са лекуваните болни в Общинската болница от началото на годината, 190 от тях заразени с COVID-19. През тази година Община Горна Оряховица инициира и финансира със собствени бюджетни средства програма в подкрепа на млади лекари специализанти, които вече имат сключени договори за работа със здравното заведение, информира колегите си Димитър Николов.

До 11 ноември през Болницата са преминали 28 инфектирани с COVID-19 от Стражица, 24 от Лясковец, 6 от Елена, двама от Златарица, 1 от Полски Тръмбеш. Пред МБАЛ са преминали и 9 души с коронавирус от общини от други области, както и 10 от Велико Търново. Към същата дата са лекувани и 119 заболели от община Горна Оряховица.

От началото на годината към 11 ноември в Горнооряховската болница са лекувани 7 452 души от Стражица (994), Лясковец (971), Велико Търново (277), Елена (217), Златарица (119), Полски Тръмбеш (89) и т. н.

В момента на територията на Болницата  функционира кабинет за неотложна помощ в борбата с COVID-19, който е обезпечен изцяло със средства от доброволни дарения. Първите вноски по дарителската сметка бяха направени от кмета на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев и от председателя на Общинския съвет Димитър Николов.

Отправям своя колегиален и човешки апел – подкрепете МБАЛ „Св.Иван Рилски”. В случая не е важен размерът на предоставените средства, а сигналът, който ще излъчим към обществото, защото продължавам да вярвам в колегиалната и човешка солидарност, апелира още Димитър Николов.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *