Предприемачи алармират: 20 000 души във Велико Търново остават в без работа, ако локдауна влезе в сила!

 

Властта отново пробва схемата „лошото“ и „доброто“ ченге. Само че в тази повсеместна криза добри ченгета няма…

 

Великотърновски предприемачи трескаво обсъждат как да се противопоставят на заявката на правителството и Националния оперативен щаб за борба с кононавируса, че от идния петък влизат нови драстични мерки за ограничаване на пандемията.

Санкциите, за които „Болярски новини“ съобщи по-рано /може да се запознаете с тях тук/ – https://boliarinews.bg/2020/11/23/%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%ba%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%be%d0%b2%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d1%8f%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bf%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%be/  , касаят всички заети в ресторантьорския, хотелиерския и развлекателния бизнес, но освен тях без трудови ангажименти за известен период от време ще останат работещите в детските ясли, учебните заведения, културните и спортните институции, както и многобройните им съпътстващи бизнеси.

„Готвим протест. Както локален, така и национален. В момента се организираме, обсъждаме и коментираме всичко около кризата. Ние сме съпричастни със здравната система и сме затова да се спазват строго досегашните мерки, защото проблем наистина има. Но той е в тоталната липса на контрол. Ако се налагаха адекватни санкции за нарушителите, нямаше да стигнем до това положение“.

 Това заяви предприемачът Петко Казандажиев. По думите му, държавата е трябвало да вземе мерки за разпространението още след първата вълна, а не да „проспива“ цяло лято.

Той и колегите му предприемачи са пресметнали, че ако новите мерки влязат в сила, без каквито й да е отстъпки, във Велико Търново и общината, без работа, доходи и препитание, ще останат близо 20 000 души, а това в навечерието на Коледа би било катастрофално за местната икономика.

В правителството изпробват стратегията на „доброто“ и „лошото“ ченге

 „Как така решиха да затварят държавата точно през месец декември, когато всички предприемачи разчитат на по-голям оборот преди Коледа и Нова година. Колегите ни са инвестирали – кой каквото може, за да заредят със стоки търговските обекти, а сега, когато ни затворят, тези инвестиции, стоката и парите буквално изгарят. Имаме много колеги, които се опитаха да кандидатстват по различни мерки, но или не ги одобриха, или на главите им се стоварят множество проверки за години назад. Нито държавата, нито общината казват как ще ни компенсират, а в същото време ние плащаме данъци и такси, но ако трябва ще спрем да го правим“, призна и друг съдържател на малък бизнес, който сам ни потърси. Николай Иванов дава работа на петима души в малък магазин за спортни дрехи, който също ще е принуден да затвори.

Потърси ни и друг читател – Стефан Иванчев от Горна Оряховица. Той директно призовава местните предприемачи да се включат в общонационалния митинг-протест пред сградата на Министерски съвет. Събитието е насрочено за тази сряда и е под надслов „Да спасим държавата от фалит!“

Впрочем това е едната страна на проблема. На другия полюс стоят основателните тревоги на хората, че пандемията счупва икономиката, но освен това буквално убива и стотици българи, особено в последния месец. Здравната система не издържа, въпреки нечовешките усилия на лекарите, медицинските сестри и всички ангажирани по един, или друг начин в тази криза.

Преди дни цял търновски квартал се обяви срещу намерението на общината тазгодишният Коледен базар да се разположи около Самоводската чаршия.

 

Тазгодишният Коледен въпрос във В. Търново е под въпрос…

Не стига това, но и яростен дебат „за“ и „против“ онлайн обучението се вихри с пълна сила сред търновци и горнооряховчани. Родители разпространиха петиция за дистанционен режим, а несъгласните с тях контрираха остро. Тъжното е, че и двете гледни точки са крайно непримирими, нападателни и между тях няма чуваемост.

Коментар на редактора:

 Разделението е общата характеристика на цялото ни общество в момента. Волно, или неволно, с лутането, противоречивите знаци и непоследователното си поведение властта сепарира гражданите по всички посоки спрямо кризата. А тя вече не е само здравна. Дори не е само икономическа, или политическа. Нравствена е…

 А дали пълният локдаун ще стане факт – ще разберем след дни – на заседанието на Министерски съвет. И нищо чудно отново да станем свидетели на добре познатата, но непродуктивна игра на „доброто“ и „лошото“ ченге. Лошите са тези, които предлагат рестрикции, а „добрите“ – които ги отменят… В тази игра обаче няма добри. По-малко лошите ще са тези, които действат категорично. Защото е ясно, че не владеят изкуството „да се движат по ръба на бръснача“. Пък и той лесно се обръща…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!