Локдаун! Нови мерки за овладяване пандемията от COVID-19 се въвеждат от петък 27 ноември!

0

 

  • Удължават срока на обявената извънредна обстановка с четири месеца
  • Преустановяват се присъствените занимания в университети и училища
  • Преустановяват се всички спортни мероприятия, конгреси, семинари, вкл. частни тържества
  • Продължава забраната за работа на барове и клубове
  • Преустановява се работата на заведенията за хранене, питейни заведения ,кафе-сладкарници. Те ще могат да работят само за доставки на храна по домовете
  • Преустановява се работата на всички нехранителни магазини, с изключение на аптеки, дрогерии, банки, застрахователни компании.
  • Преустановяват се организираните екскурзии

 

Това заявиха на извънредна пресконференция от Националния оперативен щаб.

„Колкото и да е подготвена една система, не може да издържи на такъв натиск. Няма да издържат лекарите и сестрите ни. Аз не искам и не мога да приема, че има по-висша ценност от живота. Всеки живот има значение. Сега е време да се държим един за друг. много колеги лекари също са болни, много от тях починаха, изпълнявайки своя дълг. Разумът и усилията ми казват, че са нужни нови мерки. Предложих тези мерки на премиера и предложих да влязат в петък от 27 ноември“, заяви министъра на здравеопазването. Предстои мерките да бъдат обсъдени от Министерския съвет.

Ето какви са данните, които налагат въвеждането на новите мерки:

„За изминалата седмица има регистрирани 23 569 случая на коронавирус, което е нарастване на седмичния брой спрямо предходната седмица със 102.07 процента, 14 дневната заболеваемост – на 11-то място в Европа попада България„, съобщи актуални данни за коронавируса главният държавен здравен инспектор доц. Кунчев.

Професор Балтов добави, че 408 пациенти в момента се намират в реанимации, а 5950 пациента са в средно-тежка и тежка форма на коронавирусна инфекция.

„Целият свят е в пандемия. Здравната ни система се бори героично в момента. Винаги на първо място, във всяко едно наше действие са стояли животът и здравето на българите. Радвам се, че имаме и много оздравели. В същото време следим и процента на заразените. С нито една мярка не трябва да прекалява, нужен е баланс„, каза и премиерът Бойко Борисов.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *