Какво поискаха от името на търновци политическите групи в Общинския съвет от бюджета и инвестиционната програма за 2021 г.?

0

 

Инфраструктура, социални дейности, образование, културно-историческо наследство– са акценти в предложенията на групите

 

Преди седмица изтече крайния срок, в който всички политически групи в местния парламент трябваше да депозират предложенията си за бюджета и инвестиционната програма на Община Велико Търново за следващата година. Бърз прочит показва, че акцентите на местните парламентаристи са свързани преди всичко с инфраструктурните проблеми на болярския град, социалните дейности, в това число и подкрепа на малкия и среден бизнес заради „корона-кризата“, образование и запазване на културно-историческото наследство. Колко от предложенията ще станат факт, ще се разбере в началото на идната година, но към момента тазгодишната Инвестиционна програма е изпълнена на около 70%, признават финансистите от местната администрация. И ако все пак тази година кметството се справя с приходната част, то истински трудните времена ще настъпят през 2021 г…

 

Най-голямата група в местния парламент – тази на ГЕРБ излиза само с три предложения към Инвестиционната програма за 2021 г. По традиция, те изцяло са синхронизирани с кмета инж. Даниел Панов, който е и областен председател на партията, затова от сега е сигурно, че ще бъдат изпълнени – ако не на сто процента, то поне в голямата си част.

Приоритетите на ГЕРБ са да се изгради отсечка на ул. „Козлодуй“, в участъка ул. “Мармарлийска“ – Скален венец, с дължина 500 метра и прогнозна стойност около 1 300 000 лв. Другото предложение е изграждане на ул. „Димитър Рашев“ – около 500 м, със стойност близо 1 600 000 лв., а третото – да се направят нови 160 метра от ул. „Иван Хаджидимитров“, на приблизителна стойност от 620 000 лв.

част от ул. „Иван Хаджидимитров“…

От опозицията в лицето на  „БСП, АБВ, „Движение21“ също искат конкретни обекти за ремонт – изравняване нивото на канализационните шахти с това на уличните платна, основен ремонт на детски площадки в  междублокови пространства,  изграждане на видеонаблюдение в парковете с 55 хил. лв. от собствени средства, проектиране и изграждане на ул. „Иван Хаджидимитров“, тротоар на ул. „Лазурна“, подмяна на тротоарна настилка на ул. „Любен Каравелов“ № 83 до разклона с „Никола Габровски“ 2, ремонт на ул. „Бузлуджа“ и „Кольо Гайтанджията“.  Левицата иска и възстановяване на 10-процентната отстъпка от такса битови отпадъци за домакинствата. Освен това червените съветници отново предлагат създаване на публично-частен фонд за подпомагане на лечението и рехабилитацията на хронични и тежки заболявания на деца до 18 години с първоначален размер 80 хиляди лева, както и други социални мерки. От групата настояват още за изработване на нов общ устройствен план на  Велико Търново с прогнозна цена 250 хил. лв.

Ще се намерят ли пари за социалните искания на БСП?

ВМРО предлагат 11 точки. Сред тях са реконструкцията на сградата на Патриаршията на хълма Царевец, рехабилитация на ул. „Хисарска“, която води от Асеновата порта към средновековната църква музей „Св. Св. Петър и Павел“ в кв. „Асенов“, както и рехабилитация на  инфраструктурата в източната част на кв. „Варуша“, където от спешен ремонт се нуждаят ул. „Резервоарска“ и ул. „Янтра“. ВМРО искат още пари за подпорна стена на ул. „Панорамна“, ремонт на ул.  „Поп Харитон“ и „Опълченска“, изграждане на детски площадки в кв. „Бузлуджа“ и в ДГ „Райна Княгиня“, монтиране на съоръжения за стрийт фитнес в кв. „Колю Фичето“ и в парковете „Акация“,  „Марно поле“, „Габровски“ и „Черни връх“.

Акцент в исканията на съветниците от „Демократична България“ е създаването на Общински фонд за подпомагане на малки и средни предприятия, които са застрашени от фалит, вследствие от „ковид кризата“. Идеята е собственици на малък бизнес да получат еднократна помощ от 2000 до 5000 лева съгласно определени критерии, единият от които е численост на персонала.

Все повече такива обяви се виждат по витрините в болярския град…

От инвестиционната програма групата на Демократична България иска още възстановяване и поддръжка на 2 000 км. м. тротоари и обслужваща инфраструктура в кв. „Бузлуджа“, за което ще са необходими 120 хил. лева, както и улично осветление под хълма Царевец от църквата „Св.св. Петър и Павел“ до моста за кв. „Асенов“, осветяване на  участъка от първата автобусна спирка на Ректората при ВТУ до парка  „Света гора“, както и разклоните по входните участъци на селата Леденик и Малки чифлик. В населените места предложенията са за ремонт на Бейската кула в Леденик,  изграждане на пътна настилка на ул. „Трета“ в Пчелище и възстановяване на експлоатационната годност на моста към вилната зона на селото.

 

ДПС също имат предложения, свързани с инфраструктурата на града.  Те настояват за изграждане на място за отдих между улиците „Сливница и „Черноризец Храбър“ в кв. „Света гора“, както и цялостно асфалтиране на ул. „Сливница“  при връзката й с  ул. „Теодосий Търновски“. Настоява се още за ремонт на стъпалата на ул. „ Димитър Найденов“  № 57, изграждане на път с тротоарни плочи на ул. „Киприян“, асфалтиране на ул. „Григорий Цамблак“ към ул. „Йоасаф Бдински“, монтиране изкуствена неравност с цел ограничаване на скоростта на преминаващите МПС  на ул. „Сливница“ между № 34 и № 40, изработване на  проект за канализация на улиците, които нямат съвременна такава. За квартал „Бузлуджа“ съветниците предлагат строителство на детска  площадка между ул. „Стефан Мокрев“ и ул. „Георги Измирлиев“ и беседка за отдих в района на парк „Дружба“.За село Водолей общинските съветници от ДПС предлагат изграждане на  детска и спортна площадка,  както и осигуряване на помещение за младежка дейност.

Коалиция „Алтернатива на гражданите“ излизат с две предложения. Те са за подмяна на изкуствената настилка на тенис-кортовете в старата столица, която е поставена през далечната вече 2006 г. Експлоатационният й период е десет годишен и настилката е силно амортизирана. Второто предложение е за  рехабилитация на участъка между селата Шемшево и Буковец .

Ще ви запознаем с идеите на „Българска демократична общност“ веднага след като получим информация от тази група.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *