Вицепремиерът и министър на отрбаната Красимир Каракачанов: „Компромис със Северна Македония няма да направим!“

0

„Чувам някои партньори, или така наречени общественици, да ни призовават да направим компромис по отношение на Македония. С какво да направим компромис? С онези близо 200 000 български воини, които загиваха по бойните полета през 1912-13, 1915 година, през 1941-44 година? Да забравим това, че техните близки, имаха тежък живот, защото мъжете, бащите и братята им воюваха за един национален идеал. Или да направим компромис с тези, които няколко десетилетия рушаха българските военни паметници и разпиляваха костите на нашите герои. С кого да разделим нашата история? Възпитаници на Военното училище са  Гоце Делчев, полковник Дрангов, ген. Протогеров, още 11 генерали от Българската армия, десетки полковници и стотици офицери. Как да ги определим сега, да ги наречем някакви други, а не българи? Та те умираха в редовете на Българската армия за българския национален идеал. Убеден съм, че няма българско сърце, и човек, в който тече българска кръв, който е готов да направи такъв компромис!”.

Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който присъства на празника на Националния военен университет „Васил Левски” във Велико Търново и приветства възпитаниците и преподавателите в НВУ. Сле тържеството той коментира и последното интервю на македонския премиер Зоран Заев, в което той каза, че признава общата история с България. „Изявлението на Заев е крачка напред, но ако тези крачки бяха правени досега, нямаше да се стигне до това положение.  Дали му вярвам или не, няма значение. Предочитам да не вярвам на декларации и интервюта, а на реални действия”, посочи Каракачанов.

„До преди два месеца нещата, които казва сега Заев за общата ни история и общите герои, беше немислимо да бъде чуто. Историята ни е обща до 1944 година, но това е част от българската история”, подчерта министърът Той припомни, че преди няколко седмици един македонски професор сензационно обявил, че е открил в Индонезия артефакти на  500 000 години, които доказвали че древните македонци са били в Индонезия. „Ние сме скромна държава, имаме само 1400 години история. Ако се докаже, че скопската история е на 500 000 години, ще се окаже, че общата история е македонска, не българска”, пошегува се Каракачанов, но напомни, че подобни парадокси в македонските медии и от техните политици и историци са чувани многократно.

„В правилната посока е малката крачка от страна на Северна Македония, но са необходими гаранции и те могат да бъдат дадени само с писмен документ. Затова искаме или анекс, или нов договор, с ясни правила какво се случва и кога”, заяви вицепремиерът. По думите му  езикът на омразата трябва да изчезне, а България иска гаранция как ще се промени тяхната образователна система и това условие да залегне в договора с Европейския съюз. „Поздравявам Заев за смелостта, която е проявил, ако се върви така, следващата година можем да говорим за начало на преговорния процес”, допълни Каракачанов.

Той подчерта, че от своя страна България трябва да защитава националния си интерес. „Ние сме направили досега много крачки. Бяхме първата страна, която призна Македония, първата страна, която им помогна с въоръжение. Сега смело трябва да си отстояваме интересите, защото  в последните 30 години българските политици не смееха открито да си кажат мнението пред партньорите, по стара комплексарска традиция,  да не се чупи хатъра на началниците. Ние може да сме по-малка държава в ЕС, но имаме своето достойнство и трябва да го отстояваме”, каза още вицепремиерът.

Относно мерките, предприети от правителството за ограничаване на епидемията от коронавирус, той заяви, че като министър на отбраната следва препоръките на медиците и специалистите. Затова още преди две седмици е наложена карантина на курсантите във висшите училища. „Аз не съм компетентен, за да определям какви да са мерките”, посочи министърът. Политиците се изкушават понякога с оглед избори и привличане на народната любов да предлагат различни мерки. „Тук обаче става дума за здравето и живота на българите, затова трябва да се слушат компетентните органи”, каза той.

Според Каракачанов към момента не се налага спиране на проектите за модернизация на военното министерство, защото средствата, които се изразходват по тях са от бюджета на МО. Близо 70 млн. от него вече са предоставени на здравеопазването за борба с коронавируса.

По думите му не е необходимо откриването на голяма военно-полева болница, тъй като проблемът не е в липсата на легла, а в недостига на медицински специалисти. И подчерта, че 40 военнослужещи, които са минали съответни курсове, работят на   на смени като санитари в петте големи болници, а всички служители на МО, които са прекарали ковид, са призовани да дадат кръвна плазма, за да спасят нечий човешки живот.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *