Кабинет по военна история „Гоце Делчев“ ще буди патриотизъм във възпитаниците на НВУ

0

Кабинет по военна история „Гоце Делчев“ беше открит днес в Националния вонен университет. Това се случи в деня, когато висшето училище отбелязва своя празник и 142 години от основаването си. Лентата на новата придобивка прерязаха вицепремиерът  и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов, началникът на отбраната  адмирал Емил Ефтимов и народният представител доц. Милен Михов.

Инициативата за кабинета е на народни представители от 44-ото Народното събрание.

Повече от половин година работим по реализацията на тази идея, заяви депутатът от ВМРО доц. Милен Михов. Художествената част от кабинета е изцяло от дарение от народния представител от ГЕРБ Станислав Стоянов и колегите му от ВМРО, с подкрепата на министерството на отбраната и лично на министър Каракачанов, които са осигурили материалите за отливане на бюста на Гоце Делчев. Автор на паметника е великотърновския скулптор Борис Борисов.

 

Целта на този кабинет е да поражда чувство на патриотизъм, гордост и приемственост на бъдещите офицери с техните предшественици, посочи доц. Михов.

Кабинетът е посветен на Гоце Делчев, който е възпитаник на Военното училище. Той не е служил в Българската армия, но на практика е осъществил връзката между образованието, армията и революционното дело за освобождение и обединение на българските земи, посочи народният представител.

Министър Каракачанов разгледа кабинета, учебниците и учебните помагала, които му показа преподавателят по военна история в НВУ доц. Марко Златев.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *