Депутатът от БСП Весела Лечева: „В бюджет 2021 най-големият пропуск е социалната защита!“

0

 

„Републиканският бюджет за 2021г. е приет в разрез с всички добри европейски практики. Без дебат, с епизодично министерско присъствие и в отсъствието на премиера“.

Това заяви на пресконференция във Велико Търново депутатът от БСП Весела Лечева Тя, заедно с новоизбраната областна председателка на партията Мариана Бояджиева, коментираха актуални политически теми.

По думите на Лечева, в бюджета най-големия пропуск е социалната защита, която е залегнала в т. нар. „алтернативен бюджет“ на левицата. Според социалистите демографската криза вече не може да бъде преодоляна, а само забавена. Така например българските семейства няма да могат да се възползват от няколко мерки, които БСП предлага. Сред тях са еднократна помощ за всяко родено второ и трето дете – за всички родители, които са се осигурявали поне две години, както и безплатни лекарства за деца до 14 годишна възраст и данъчни облекчения за младите семейства.

Според БСП увеличаването на минималната пенсия на 300 лв. не е справедливо и крие риск за осигурителния модел, приет преди 20 години. По думите на Весела Лечева, една учителка ще получава колкото една чистачка, а това е лош знак към младите хора.

Депутатът алармира още, че много населени места ще останат без обществен транспорт, тъй като не е прието предложението на БСП разходите за него да се увеличат с 25 млн. лв. Другият вариант е тези пари да се поемат от общините, но в тази криза те трудно ще се справят.

Лечева коментира и мярката 60/40, която по думите й не е достатъчна. Предложението на левицата е тази средства да бъдат с близо 300 млн. повече, а мярката бъде 80/20.

„ Ако през март вирусът показа жълт картон на здравната ни система, днес той вече е червен. За 10 години при управлението на ГЕРБ не се предложи нито една реформа в сферата, нямаше политическа воля, нямаше кураж. С най-висока смъртност сме заради ниския здравен статус на българите , липса на профилактика и на достъпно здравеопазване“, коментира още Весела Лечева.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *