февруари 23, 2024

„Усмихнати“ тикви, ядки във вид на подаръчета, домашни туршии и сладка продават на търновския пазар именита шахматистка и талантлив хореограф

0

 

Почти цяло Търново ги познава. И това е нормално – успешни, усмихнати и целеустремени млади хора с шампионски дух. Само че в последната седмица именитата шахматистка Цвета Галунова и талантливият хореограф Николай Корчев преобърнаха амплоато си на осемдесет градуса.

„Ковид-кризата“ удари и техния малък бизнес. Те затвориха шахматния клуб и школата то танци и временно замениха ежедневните си занимания със сергия на Централния кооперативен пазар във Велико Търново, където от сутрин до вечер посрещат усмихнати своите клиенти и приятели.

Както „Болярски новини“ вече съобщи, Цвета и Николай се впуснаха от сърце и душа  в проекта, който сам нарекоха „Обединени с надежда“. За да се справят с финансовата криза и след карантината залите им отново да заработят, те влязоха в ролята на продавачи. И това е сериозно. Не е нито пиар-акция, нито поза, а истинска работа, на която двамата гледат много сериозно.

Стоката им е прясна, разнообразна и с богат асортимент. На сергията им ще намерите всякакви сезонни плодове и зеленчуци, гъби, домашни туршии и сладка, рисувани „усмихнати“ тикви, продукти от градината на бабата на Ники, както и елегантни пакетчета във формата на подаръци от много видове ядки.

„Ядките са на производители от Еленския балкан. Оказва се, че те също са ударени от кризата, защото в момента не могат да продават стоката си на ресторанти и заведения, които са затворени. Затова купуваме от тях, а не от складовете и така си помагаме взаимно“, обяснява Ники, докато сръчно обслужва поредния клиент. И допълва, че като търговци той и Цвета са също толкова взискателни, колкото и в залата. Така се печели доверие и хората се връщат при тях – както на пазара, така и един ден – на тренировки.

 „Работното ни време е от около 9.30 до към 18.30 ч. Да, студено е, но така се каляваме. Свиква се. Едва ли ще станем по-богати финансово, но със сигурно от това приключение ще излезем по обогатени духовно“, казва и Цвета Галунова. И допълва, че тук светът е коренно различен от досегашните им ангажименти. Има конкуренция, има собствени правила и въобще е доста интересно и предизвикателно. Тя е Ники са благодарни на хората, които пазаруват от тях, както и на всички, които ги подкрепят морално. Даже имат познати, които им носят по едно чайче, за да се сгреят, а преди малко една жена им донесла обяд, специално приготвен за тях…

 „Тези жестове ни сгряват душите и ни дават надежда“, твърдят шампионката по шах и хореографът.  И гледат с усмивка напред към бъдещето, когато отново  школите им ще заработят на пълни обороти…

Снимка: Николай Колев

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *