До броени дни започва реконструкцията на Градската градина в Горна Оряховица по проект за 1 473 685 лева

До края на месеца се открива строителната площадка и започват реалните дейности по реконструкцията и модернизацията на парк  „Градска градина” в Горна Оряховица. Проектът на стойност 1 473 685 лева е финансиран от ОП „Региони в растеж”, съфинансиран от ЕС. Той предвижда и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в обекта, съобщи заместник-кметът по финансите на Горна Оряховица Николай Георгиев, който, заедно с инж. Гергана Кръстева и Валя Андреева от екипа по управление на проекта, представиха параметрите му пред журналисти.

85 на сто от средствата за реконструкция на парка са от Европейския фонд за регионално развитие, а 15 на сто е националното съфинансиране.

Градската градина в Горна Оряховица, която е най-старият парк в града, е разположена на почти 31 дка. Проектът предвижда обособяване на три зони в разпределението на парковото пространство. Алейната мрежа ще бъде покрита с бетонови плочи и павета, ще бъдат поставени пейки и кошчета. Зоната за тихи игри и занимания ще е разположена в южната част, а в останалите части на парка ще са зоните за активен отдих с три  детски площадки, фитнес уреди, тенис корт и комбинирано игрище за волейбол и баскетбол, посочи Николай Георгиев.

Предвижда се изграждане на автоматизирана поливна система, като за целта ще се изградят два резервоара от по 45 куб. м. Към тях ще се отведат дъждовните води от алеите, както и част от водата на „фонтанките”.

В парка ще бъдат отсечени само болните и изсъхнали дървета, и ще бъдат засадени декоративни храсти. Двата фонтана, които сега не работят, ще бъдат осъвременени, а около тях ще има места за отдих, тихи игри и занимания.

Ново парково осветление и видеонаблюдение също е предвидено в дейностите на проекта.

Ремонтните дейности са предвидени да продължат 30 месеца, като техен изпълнител ще е фирма „Джамбо 33”, авторски надзор ще упражнява „Обединение ДЗЗД „Горна Оряховица 2015-2020” – София.

Това  е петият парк, който се реконструира в Горна Оряховица, посочи заместник-кметът. Предстои в бъдеще да бъдат осъвременени зеленото пространство под „Кауфланд”, както и парк „Никола Петров” до промишлената зона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!