Със сигурност след Нова година в България започва имунизация срещу коронавируса

0

Vaccine and syringe injection It use for prevention, immunization and treatment from COVID-19

 

Министерският съвет прие Националния план за готовност при пандемия. Това обявиха на пресконференция здравният министър Костадин Ангелов, председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски и изпълнителният директор на „Пирогов“ Асен Балтов.

Основните цели на плана са ограничаване на заболеваемостта и намаляване на смъртността, осигуряване на лечение на заболелите, даване на информация на обществото. Планът има общ характер и е основополагащ за справянето на държавата”, подчерта здравният министър.

При изготвяне на проекта са използвани ръководства и насоки на СЗО и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, съществуващи научни познания в областта и натрупан практически опит в страната за справяне с предходни епидемии и пандемии.

Доц. Ангел Кунчев обясни, че планът касае всички възможни пандемии.

„Ключово значение има информацията към хората. Със сигурност след Нова година ще започне имунизацията срещу този вирус”, заяви доц. Кунчев.

Проф. Ангелов подчерта, че ваксинацията ще бъде доброволна и напълно безплатна. По думите му ангажимент на координационния център и правителство ще бъде всеки един гражданин, който желае ваксина, да му се осигури..

„До края на тази седмица ще бъдат осигурени хладилници за съхранение на ваксината. Те ще бъдат 4 на брой – 2 ще са в София, един в РЗИ Бургас”, обясни проф. Ангелов.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *