От комитет „Ген. Сава Муткуров“ отбелязаха 168 години от рождението на първия български генерал

Членовете на комитет „Ген. Сава Муткуров” проф. Михаил Харалампиев, майор Иванка Георгиева и Венелин Иванов поднесоха венец  и цветя по случай годишнината от рождението на първия български генерал пред  паметника му в парк „Марно поле” във Велико Търново. В кратката церемония се включиха заместник-кметът на Велико Търново Снежана Данева – Иванова и граждани.

Сава Муткуров е роден на 4 декември 1852 година във Велико Търново. Той е единственият български офицер, удостояван с първата степен на орден „За Храброст”. Сражавал се в три войни, бил е деец на Съединението, военен ръководител на контрапреврата,  министър и регент на Княжество България.

Бюстът, използван за изграждането на паметника му във Велико Търново, е изработен от карарски мрамор от известния италиански скулптор Винченцо Йераче през 1894 година и беше дарен от правнука на ген. Муткуров г-н Александър Кирков.

От комитета учредиха и награда на имета на генерала, която ежегодно се връчва на най-добрия възпитаник на НВУ, роден във Велико Търново.

Миналата година от комитета дариха на Регионалния исторически музей – Велико Търново бюст на генерал Муткуров, изработен от търновския скулптор Денислав Сираков. С лични вещи на генерала, временно предоставени от г-н Кирков, беше оформена малка експозиция.

Комитет „Ген. Сава Муткуров” има за цел да възвръща спомените за бележи търновци, незаслужено потънали в забвение от историята и обществото. Освен паметника на генерал Муткуров, по тяхно предложение Спортното училище в града получи името на основоположника на спорта в България – просветния министър и регент Георги Живков, чийто лик бе изрисуван на фасадата на училището.

В момента усилията на комитета са насочени възраждане на паметта друг търновски герой – генерал Никола Михов – военен министър и регент на царство България, и изработване на паметен знак в негова чест.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!