10 млн. лв. ще струва Експозиционният център на територията на Старото военно училище

0

 

Община Велико Търново ще кандидатства за проектиране, изграждане и обзавеждане на Експозиционен център на територията на Старото военно училище, ако съветниците одобрят предложението на кмета на последното за годината заседание на местния парламент.

Проектът е на стойност почти 10 млн. лв., от които  собственото участие на общината е в размер на 91 600 лв. с ДДС, безвъзмездна финансова помощ от около 7 млн. лв.  и 2,8 млн. лв. от Регионалния фонд за градско развитие АД.

Проектът „Създаване на атрактивна зона за културен и конгресен туризъм на територията на Старото военно училище – Изграждане на Експозиционен център –фаза 1“ е по ОП „Региони в растеж“ и процедурата за „Изпълнение на интегрирани планове за градско развитие“. Той трябва да приключи 30 месеца след подписването на договора за безвъзмездна помощ, а общината трябва да гарантира устойчивостта му за период, не по-малък от пет години.

Бъдещият експозиционен център ще представлява мултифункционално пространство, което ще се използва са събития от всички жанрове – сценични изкуства с оборудвана сцена, техника, депо за декори и костюми, гримьорни. Той ще се използва и за визуални изкуства – изложби, виртуални представяния, прожекции. Ще бъде пространство за наука и литература, научни форуми, културни, търговски и други изложения, борси, оборудвани офиси, книжарници, галерия, приложни изкуства.

Снимка: в. „Борба“

Освен това Експозиционния център ще обслужва деловия и конгресен туризъм, предлагайки оборудвани зали, кабинки за преводачи, техника, възможност за кетъринг, места за хранене. Ще има и няколко функционални зони – Зона „Главно фоайе“, Зона „Голяма зала“, „Зона Администрация“, Зона „Обслужване, технически помещения и логистика“, Зона  „Външни пространства около сградата“ , която ще е до 20% от площта на имота.

Техническият проект и интериорния дизайн на футуристичната сграда е дело на италианския архитект Клаудио Нарди. Преди около две години той спечели процедурата с пряко договаряне за проекта, а хонорарът му бе 600 000 лв.

Цялостната визия за бъдещия градски център, предложена от арх. Нарди, бе подложена на обществено обсъждане и провокира множество полярни мнения. Най-общо проектът предвижда застроената площ на терена на Старото военно училище да е около 40 на 100. От тях 50 кв. м. ще са подземните паркинги, а 60 на 100 от сградите ще бъдат със зелени покриви и висящи градини. Всички дървета ще се запазят, ще има и допълнително залесяване. Полемика провокираха предвидените необичайно високи няколко сгради…

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *