Болярските рецепти за Никулден на „Болярски новини”

0

Две рецепти за днешния светъл християнски празник Никулден ви подарява екипът на „Болярски новини”. Да се знае, че освен да владеят словото, редакторките в  любимия на все повече читатели сайт, могат и да готвят. Или – както  го е казал мъдрият ни народ : човек, като може едно, може всичко…

Дали ще сложите на трапезата традиционния шаран, или по-изисканите и аристократични риби – сьомга, лаврак, ципура, или пък скъпарските октопод, калмари и скариди, е въпрос на избор и най-вече на финансови възможности. Най-важното е да почетем  свети Николай Мирликийски Чудотворец или Свети Никола – покровител на децата, моряците, рибарите, търговците, банкерите, пивоварите, бъчварите и др.

 

Рибена чорба от Мила Милчева

Тази рецепта знам от моя свекър, царство му небесно, който ни събираше задължително на Никулден и беше ненадминат майстор кулинар, посочва Мила Милчева.

Сваряват се една или две глави от шаран и опашките с част от месото. Обезкостяват се, след като се охладят. В прецедения бульон  се добавят една-две глави нарязан лук, настърган морков, половин малка глава целина. Като се сварят, се прибавят парченцата риба.

 Подправя се със сол, черен пипер, мащерка, девесил, магданоз. Ври няколко минути, за да поеме аромата на подправките.

 Накрая, като се дръпне от огъня, се подкиселява с треге. Тази специфична кисела подправка моят свекър винаги имаше в едно бурканче. Тя представлява прах, изстърган от вътрешната страна на бъчвите, в които отлежава виното. Има специфичен и неповторим вкус. Трудно се намира, затова може да бъде заменена с оцет или лимонов сок, но вкусът определено ще се промени.  

 

Пъстърва с масло и бадеми на Елена Чамуркова

Като майка на двама близнаци, на които посвещавам голяма част от времето си, нямам кой знае колко време за специални рецепти за Никулден, но все пак семейството ни почита светеца подобаващо, казва Елена Чамуркова. Тя предлага на тези, които искат да избягат от традиционните ястия с шаран, своята пъстърва с бадеми.

За рецептата са необходими 4 малки пъстърви, бадеми – 100 грама,  магданоз, ситно нарязан, около 1 чаена лъжичка, 2 супени лъжици брашно, около 100 грама масло, лимонов сок, черен пипер, сол.

Почистените и подсушени пъстърви  се овалват в брашното, което е предварително смесено със сол и черен пипер. Излишното брашно се изтръсква. Загрява се част от маслото, след което се изпържват пъстървите от двете страни.

Прехвърлят се изпържените пъстърви в затоплени чинии, отгоре се нареждат печените нарязани  бадеми и се залива със сгорещено масло. Поръсва се с магданоз и лимонов сок.

Да ви е сладко! Честито на всички именици!

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *