Кметовете на Свищов и Зимнич обсъдиха бъдещи съвместни проекти по програмата за трансгранично сътрудничество

Днес кметът на Свищов Генчо Генчев и кметът на румънския град Зимнич Петре Първу проведоха видео разговор, в който обсъдиха съвместното реализиране на бъдещи проекти по програмата за трансгранично сътрудничество InterregV-A Румъния – България.

В продължилата повече от час и половина среща, двамата градоначалници изразиха задоволството си от реализираните вече съвместни проекти и набелязаха основните теми, по които показахаготовност да работят отново заедно през новия програмен период2021-2027 година.

Насоките, върху които акцентираха двете страни относно изработването на съвместни проектни идеи бяха:

  • градска мобилност;
  • дигитализация и внедрявана на ИКТ решения в администрацията, с цел улесняване на достъпа до информация и намаляване на бюрокрацията;
  • рехабилитация, модернизация и разширяване на обществено осветление;
  • екология, алтернативни енергийни източници, околна среда и отпадъци;
  • разширяване на доброволческите центрове за оказване на помощ при извънредни ситуации;
  • рехабилитация на обществени пространства и внедряване на съвременни решения за интелигентен град.

Като основен приоритет кметовете изведоха здравеопазването и модернизацията на болниците в двата града, що се касае до тяхната енергийната ефективност и обезпечаването им, с цел привличане на медицински кадри и предоставянето на качествени здравни услуги.

В края на видео връзката, Генчо Генчев и Петер Първу се обединиха около идеята във възможно най-кратки срокове екипите на двете страни да изготвят съвместните проектни предложения, които да са изцялоза хоратаи да служат на тях.

Припомняме, че през изминалия програмен период община Свищов успешно реализира три проекта по програмата за трансгранично сътрудничество Interreg V-A Румъния – България, които оказаха своето благоприятно влияние в сферите на здравеопазването, културата и трансграничната сигурност.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!