октомври 3, 2023

Започват мащабни ремонти в три професионални гимназии във Велико Търново и Горна Оряховица

0

Днес във Велико Търново със символична първа копка беше дадено началото на ремонта на три професионални  гимназии. Две от тях – ПГАСГ „Ангел Попов“ и ПГТ „Д-р Васил Берон“, са в старата столица, а ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ е в Горна Оряховица. Ремонтът на учебните заведения ще бъде извършен по проект на образователното министерство „Обновяване и модернизация на регионалната образователна инфраструктура чрез подобряване на материално-техническата база на 17 държавни професионални гимназии в системата на МОН в областите Велико Търново, Габрово, Ловеч, Русе и Търговище“ по ОП „Региони в растеж“.

На церемонията присъстваха началникът на Регионалното управление по образованието във Велико Търново инж.Розалия Личева, заместник-кметът проф. Георги Камарашев и  Иван Даскалов – управител на строителната фирма „Политрейд Кънстръкшън“, която ще извършваща ремонтните дейности. Символичната първа копка беше направена в двора на ПГАСГ „Ангел Попов“.

Около 2, 2 млн. лв. ще бъдат вложени в ремонта на Професионалната гимназия по архитектура и строителство. В сградата ще бъде подменена част от дограмата и ще бъде направен нов покрив над театралния салон. За да премине на газ училището, ще бъдат изградени нови ВиК, електрическа и отоплителна инсталации. Реконструкции ще има във физкултурния и театралния Ще  бъде подобрен интериорът на сградата.

В гимназията „М. В. Ломоносов“ в Горна Оряховица в ремонти дейности ще бъдат вложени 1 207 506 лв.  Там ще бъде санирана основната сграда и физкултурния салон, от ремонт се нуждае и една от работилниците. По проект е предвидено изграждането на изолация и подмяна на покрива, на  ВиК и ел. инсталациите.

В гимназията по туризъм също ще бъдат извършени сериозни подобрения, а средствата, отпуснати за училището, са в размер на 873 390 лв.

Предстои цялостно обновяване на учебния корпус, изпълнение на мерки за енергийна ефективност, подмяна на електрическитеи ВиК инсталации. Предстои частична реконструкция на покрива,  цялостен вътрешен ремонт – боядисване на стаи, коридори, подмяна на врати и настилки, окачени тавани и ремонт на санитарни помещения.

И в трите учебни заведения ще бъдат изградени асансьори за хора с увреждания.

Учениците и преподавателите ще се радват на модерно оборудване, което ще подобри значително провеждането на учебния процес.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *