Започват мащабни ремонти в три професионални гимназии във Велико Търново и Горна Оряховица

Днес във Велико Търново със символична първа копка беше дадено началото на ремонта на три професионални  гимназии. Две от тях – ПГАСГ „Ангел Попов“ и ПГТ „Д-р Васил Берон“, са в старата столица, а ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ е в Горна Оряховица. Ремонтът на учебните заведения ще бъде извършен по проект на образователното министерство „Обновяване и модернизация на регионалната образователна инфраструктура чрез подобряване на материално-техническата база на 17 държавни професионални гимназии в системата на МОН в областите Велико Търново, Габрово, Ловеч, Русе и Търговище“ по ОП „Региони в растеж“.

На церемонията присъстваха началникът на Регионалното управление по образованието във Велико Търново инж.Розалия Личева, заместник-кметът проф. Георги Камарашев и  Иван Даскалов – управител на строителната фирма „Политрейд Кънстръкшън“, която ще извършваща ремонтните дейности. Символичната първа копка беше направена в двора на ПГАСГ „Ангел Попов“.

Около 2, 2 млн. лв. ще бъдат вложени в ремонта на Професионалната гимназия по архитектура и строителство. В сградата ще бъде подменена част от дограмата и ще бъде направен нов покрив над театралния салон. За да премине на газ училището, ще бъдат изградени нови ВиК, електрическа и отоплителна инсталации. Реконструкции ще има във физкултурния и театралния Ще  бъде подобрен интериорът на сградата.

В гимназията „М. В. Ломоносов“ в Горна Оряховица в ремонти дейности ще бъдат вложени 1 207 506 лв.  Там ще бъде санирана основната сграда и физкултурния салон, от ремонт се нуждае и една от работилниците. По проект е предвидено изграждането на изолация и подмяна на покрива, на  ВиК и ел. инсталациите.

В гимназията по туризъм също ще бъдат извършени сериозни подобрения, а средствата, отпуснати за училището, са в размер на 873 390 лв.

Предстои цялостно обновяване на учебния корпус, изпълнение на мерки за енергийна ефективност, подмяна на електрическитеи ВиК инсталации. Предстои частична реконструкция на покрива,  цялостен вътрешен ремонт – боядисване на стаи, коридори, подмяна на врати и настилки, окачени тавани и ремонт на санитарни помещения.

И в трите учебни заведения ще бъдат изградени асансьори за хора с увреждания.

Учениците и преподавателите ще се радват на модерно оборудване, което ще подобри значително провеждането на учебния процес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!