Радост и благодарност, но и обвинение в лицемерие – какви са реакциите на кметовете след отпуснатите милиони от кабинета

Разнопосочни са реакциите на общинските кметове от региона, след като вчера правителството одобри отпускането на допълнителни средства за инфраструктурни обекти, реконструкции и мерки за енергийна ефективност в общините. Припомняме, че с постановление на кабинета Велико Търново  получава 7,3 млн. лв.,  Горна Оряховица  – 2 млн. лв. , Елена –  627 000 лв. , Златарица  – 753 000 лв. , Лясковец -1,4 млн. лв., Павликени – 3, 5 млн.лв., Полски Тръмбеш – 1, 6 млн. лв, Свищов – 2 млн. лева, а  Стражица 1,1 млн. лева.

„Горна Оряховица получи сериозна подкрепа от правителството – с постановление на Министерски съвет ни се отпускат допълнителни средства в размер на 2 млн. лв. за ремонт и реконструкция на улици и общински пътища на територията на общината. По отношение на инфраструктурата сме длъжници на горнооряховските населени места, затова помощта е много важна и съм доволен, че централната власт има рефлекса да чува и да откликва на нуждите на регионите. Искам да благодаря на правителството и на премиера, че ни подкрепят, дори и в такава трудна за държавата година!”, написа в профила си във фейсбук кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев.

„Казват, че Коледа сбъдва желания и прави чудеса. Е, наистина, вярвам в това! Община Лясковец и най-вече нейните жители, получиха своя коледен подарък”, посочи кметът на Лясковец д-р Ивелина Гецова.  С постановление на МС  Община Лясковец получава 1 400 000 лв. допълнителни средства към бюджета си като подкрепа на политиките, които води. 600 000 лв. от тях са предназначени за ремонт и реконструкция на улици и съоръжения към тях на територията на общината , а 800 000 лв. ще бъдат инвестирани за внедряване на мерки за енергийна ефективност на корпус I на СУ „Максим Райкович.

„Да чуваш проблемите на хората от малките общини, да ги разбираш, да бъдеш съпричастен към тях и да намираш възможност за тяхното решение, дори  в условия на криза, в такава тежка за всички година, когато всеки очаква помощта от държавата, е израз на висока политическа отговорност”, допълва д-р Гецова и благодари на премиера и правителството за решението да бъдат финансирани тези така важни за общината, проекти. Д-р Гецова управлява за пети мандат общината, издигната от ПП ГЕРБ.

На съвсем друго мнение е кметът на община Полски Тръмбеш Георги Чакъров, който също управлява за пети мандат като независим, подкрепен от БСП. „Никога досега не съм си го позволявал, но пиша това във връзка с един вчерашен пост свързан с правителственото решение от 9 декември за отпуснати 1 600 000 лв. на Община Полски Тръмбеш за подмяна на водопроводи и асфалтиране на улици в града. Повечето общини в областта получиха финансиране на същото заседание. Помощта обаче се оказа получена благодарение на  управляващите народни представители…!

Според мен дори и лицемерието трябва да има граници. За първи път в мандатите на сега управляващата партия бе финансирано едно от многобройните искания на общинска администрация Полски Тръмбеш за получаване на средства по този извънбюджетен начин. За разлика от други общини, които получаваха не съвсем прозрачно милиони през този правителствен мандат.

Колкото за помощта на въпросните народни представители, не знам през този техен четиригодишен мандат – нито съм ги виждал, нито съм ги чувал. На правителството и на г-н Даниел Панов, като председател на НСОРБ благодаря за решението и проявената позиция.Мисля си, че дори и късно всеки може да стигне до правилните и справедливи решения!”, пише Чакъров.

„Тези средства са от изключително голяма помощ за нас, тъй като не можем да разчитаме само на собствено финансиране за справянето с наболели инфраструктурни проблеми, отлагани с десетилетия. Осигурените средства ще подкрепят устойчивото развитие на община Свищов и по тази причина изказвам своите благодарности към правителството, в лицето на премиера Бойко Борисов, на председателя на НСОРБ Даниел Панов и народните представители, с които сме в тясна връзка и усещаме подкрепата им.“. С тези думи кметът Генчо Генчев коментира решението за отпускането на 2 милиона лева за инфраструктурни обекти в община Свищов.

„За пореден път в лицето на правителството срещам подкрепа и разбиране по отношение решаване проблемите на община Свищов”, посочва Генчев, който е кмет за за втори мандат, подкрепен на изборите от  ГЕРБ, БСП, ДПС и ВМРО.

В навечерието на Коледа идват още добри новини за нашата община. С постановление на Министерски съвет бяха насочени средства за важни инвестиции. Приемаме това като подарък за празниците, но и като плод на целогодишни добри връзки между Община Павликени и Министерски съвет. Това е становището на червения кмет на Павликени инж. Емануил Манолов, трети мандат управляващ общината. 
На правителството благодаря, че разбира важността на тези неотложни строителни ремонти и обърна внимание и на по – малките общини. Благодаря за съпричастността към нашите проблеми, и то в този труден за държавата ни период, посочва инж. Манолов.
Общата стойност на одобрените средства е 3, 495 милиона лева, от които 1, 145 млн. лв. за ремонт на уличната мрежа в общинския център и в гр. Бяла черква. Останалите са за частичен ремонт на водопроводна мрежа в село Росица и довършване реконструкцията на общински път Бяла черква – Росица.
Министерски съвет одобри и допълнителни разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия. Трансферът по бюджета на община Павликени ще е за подмяна на съществуващ тласкателен водопровод от помпена станция в с. Росица до НР на с. Вишовград в размер на 736 893 лева, с което трайно ще се разреши проблема с безводието на с.Вишовград.

 

От Общината в Елена не скриха задоволството си, че с финансовата подкрепа е в размер на 627 000 лв централният площад на възрожденския град ще бъде благоустроен и обновен. С отпуснатите пари ще се извърши ремонт и на алейната мрежа до парк „Калето“.

Градският площад с площ от 2900 кв.м, както и многото стъпала с площадки, водещи до парка, са отпреди 40 години. Оттогава не са извършвани никакви ремонтни дейности с цел благоустрояване на увредените пространства. Изградените на градския площад фонтан, скулптури, монумент и стена със скулптури са амортизирани от времето, но ще добият съвсем нов, модерен облик

Благодарност към премиера и правителството изради и кметът на Златарица Михаил Ганев, който спечели изборите, издигнат от БСП. „С огромна радост приех новинатаза постановлението на МС,   с което е уважено и искането на кмета на Община Златарица за осигуряване финансирането на проекта за реконструкция и обновяване на площад „Първи май“ в града на стойност 753 000 лв.

Реализирането на този проект е отколешно желание на жителите и гостите на град Златарица, тъй като сегашното състояние на площадното пространство не отговаря по никакъв начин на съвременните представи за естетическа среда, написа в поста си Михаил Ганев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!