Три туристически обекта в Свищов влязоха в Топ 10 на най-обичаните и посещавани в България

Свищов е  единственият град в България с три свои туристически обекта, които влязоха в Топ 10 в класация на Министерството на туризма.

Категориите, в които се състезаваха различните български дестинации, са 100-те национални туристически обекта и 50-те малко познати туристически обекта в България.  Целта на категорията е да отличи най-посещаваните и най-обичани от българските туристи обекти.

Свищовските забележителности, попаднали на челните позиции в класирането, са къща музей „Алеко Константинов“, Римски град Нове и Светиниколско училище.

Ето и Toп 10 на класираните обекти:

1.„Исторически парк“, с. Неофит Рилски – 3 357 гласа

2. Ждрелото на р. Ерма – 905 гласа

3. Къща-музей „Алеко Константинов“ – 540 гласа

4. Град-крепост Хоталич – 507 гласа

5. Храм „Св. вмчк Георги”, Каварна – 242 гласа

6. Старинен римски град Нове – 222 гласа

7. Монумент „Света Богородица“ – 180 гласа

8. Водопад Скока – 178 гласа

Светиниколско училище – 178 гласа

9. Земенски манастир – 164 гласа

10. Подземен минен музей – 158 гласа

 

Къщата музей „Алеко Константинов“  е създадена като музей през 1926 г. Още приживе големият български писател подарява родната си къща на Свищовската община, за да се използва за културните нужди на града. Тук е изложена интересна експозиция, пресъздаваща най-важните етапи от краткия, но богат обществен и творчески живот на Алеко Константинов.

На първия етаж е изложена богата археологическа колекция. На втория етаж е разположена експозиция за неговия живот и творчество. Запазени са многобройни лични вещи и предмети, с които се разкрива детството и юношеството на поета. Възстановен е интериорът на дома от втората половина на ХIХ век. Сред най-ценните експонати е изложено и сърцето на писателя, спряло да тупти твърде рано.

Светиниколското училище се намира в западната част на Свищов, в старата Харизанска махала. Създадено е през 1846 г. от известния възрожденец Христаки Павлович-Дупничанин, който с помощта на местната общност и дарители построява голямото едноетажно здание. Това е една от двете запазени до наши дни училищни сгради, построени през първата половина на XIX в. (другата е „Даскаловница“ в град Елена). През годините постройката е била използвана за различни цели, но днес изпълнява ролята на многофункционално културно средище, в което се помещава музейна експозиция и се провеждат множество събития и изложби.

Античният град Нове е римски легионен лагер на брега на река Дунав, близо до град Свищов.

Лагерът е бил основан през 45 г. сл. Хр. по заповед на римския император Клавдий и както голяма част от обиталищата на наша територия е разположен върху по-ранно тракийско селище. Първоначално лагерът се простирал на площ от 17 хектара, но постепенно се разраснал с още 10 хектара. Той бил с правоъгълна форма, а на всяка една от стените му е имало по една порта. Зад крепостните стени на лагера се намирали щабът на легиона, военната болница, офицерските жилища, легионната баня, войнишките казарми, жилището на командира на легиона и бараките на помощните войски. Цивилното селище е било разположено извън крепостните стени. Постепенно древният град променил облика си, появявали се нови сгради, църкви, работилници на занаятчии. През V-VІ век Нове бил и седалище на епископ.

Днес могат да се видят само останки от някогашните укрепления и сгради. На информационни табели сред останките може да се види компютърна възстановка на военния лагер и постройките около него. За последен път Нове се споменава в началото на VІІ век.

„Принципията”, или щабът на легиона, е най-мащабната сграда, открита в Нове. На това място са намерени много статуи и монетно съкровище, които могат да бъдат разгледани в посетителския център, изграден до разкопките. Интересни са останките и от военната болница (валетудинариумът). През V-VІ век старата легионна крепост се преобразила в ранновизантийски град. Оттогава са останките от епископския комплекс, състоящ се от голяма и малка базилика, жилищни помещения с внушителна баня и впечатляваща по размери сграда, предназначена за посрещане на поклонниците на местния мъченик св. Лупус. Западно от входа на базиликата е разкрит впечатляващ с архитектурата си баптистерий – пристройка до църквата, в която се извършвало християнското покръстване.

По време на дългата си история Нове е посещаван от някои от най-известните римски императори: Траян (98-117 г. сл. Хр.), Адриян (117-138 г. сл. Хр.), Каракала (198-217 г. сл. Хр.). Има предположения, че император Максимин Трак (235-238 г.сл. Хр.) е роден в Нове. През втората половина на V в. сл. Хр. Нове е главна резиденция на готския крал Теодорих Велики, впоследствие завладял Рим.

От няколко години в Свищов и Нове се провежда Фестивал на античното наследство, по време на който се пресъздават гладиаторски битки, правят се демонстрации на римска артилерия, разиграват се сцени от произведения на римски и гръцки автори. Традиционно във фестивала участват и много чуждестранни групи. Нове е обявен за архитектурно-строителен паметник с национално значение през 1968 г.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!