Ремонт по проект застрашава автентичността на Художествената галерия, облицовката на фасадата се разбива?

0

 

 

Да се спре ремонта на Художествената галерия „Борис Денев“ настоява гражданска петиция, която вече се разпространява в интернет. Инициатор на петицията е общинският съветник Калоян Янков, а повод за нея е сигнал на граждани, че ремонтът компрометира автентичността на сградата.

 

„Граждани сигнализираха, че в момента в Регионалната художествена галерия „Борис Денев“ се извършва ремонт, при който автентичната дървена дограма се заменя с PVC, а в хода на работа се разбиват части от облицовката на фасадата“, коментира Янков.

Сградата е сред емблематичните за болярския град. Тя е символ на последния период на бурно архитектурно развитие на града – 80-те години на ХХ век. Построена е като художествено-занаятчийско училище от архитекта Христо Тотев през 1926 г., но днешния познат на всички вид придобива през 1983 г. по проект на архитект Никола Николов. Заедно с паметника „Асеневци“ галерията създава познатия в днешно време ансамбъл в местността „Боруна“ – една от визитните картички на Велико Търново.

 

„Не оспорваме нуждата от ремонт и модернизиране на отоплителните системи, вентилацията, осветителните тела и въвеждането на мерки за енергийна ефективност. Това следва да се изпълнява с необходимата задълбоченост и отговорност към значението на сградата и на функциите, които тя изпълнява. Ремонтът днес е финансиран чрез голям европейски проект за трансгранично сътрудничество между България и Румъния. Усвояването на тези средства има опасност да нанесе непоправими щети върху архитектурата на сградата“, се посочва още в петицията.

Фирмата изпълнител вече е започнала подмяната на оригиналната двукатна дървена дограма с бели PVC профили за прозорци – евтини на външен вид, неотваряеми и без запазен оригинален растер. Заради тази интервенция се нанасят необратими щети на облицовката от бигор на сградата. Този камък е изключително рядък и ценен, а на места вече е счупен. Предстои масивните дървени врати също да бъдат подменени с PVC решения.

 

Гражданите се опасяват, че започването на ремонт през декември при ниски температури и висока влажност неминуемо ще се отрази на картините от фонда на галерията. Всичко това – в името на догонването на срокове по проекта. Нанася се „рана“ на идентичността на сградата. По този повод на последната за годината сесия на местния парламент ще има питане към кмета за избраните строителни технологии и адекватността им към архитектурата на сградата.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *