Талантливи момичета от Елена с първи места от национален конкурс

Сестрите Мия и Яна Василеви спечелиха първите места в своите възрастови групи от Националния конкурс по народно приложно изкуство „От Коледа до Васильовден“. Талантливите момичета от Елена заслужиха най-високото отличие в направление „Етнография“, раздел „Апотропейни предмети“, подраздел „Геги“. Мия, която е седмокласничка, и по-малката й сестра, в четвърти клас, са възпитанички на кръжока по живопис и приложни изкуства към Центъра за подкрепа за личностно развитие. Те се включват в учебните часове от малки и развиват своите заложби под ръководството на директора на центъра Мирослав Лазаров.
Негова е идеята за коледарските геги – обреден реквизит на коледарските дружини, които в Еленския край и до днес поддържат традициите. Гегите са и сред фолклорните предмети, натоварени с апотропейна сила, вярва се, че предпазват хората от злини и вреди.
За участието в конкурса направили гегите от липа – меко дърво, подходящо за резбоване, рисуване и пирографиране. Украсата и декорацията им момичетата избрали и сътворили сами чрез длетото, четката и пирографа.
Конкурсът се организира ежегодно от Министерството на образованието и науката и Националния дворец на децата. Има за цел да съхрани и популяризира българските народни обичаи и да стимулира интереса на участниците към богатото наследство на народното изкуство. Ученици от 1 до 12 клас от цялата страна представят своите таланти в три направления – „Литературно творчество“, „Етнография“ и „Изобразително изкуство“. Под същия надслов – „От Коледа до „Васильовден“ Центърът за подкрепа за личностно развитие в Елена обяви онлайн конкурс за деца от 6 до 15-годишна възраст за направа на коледни украшения, картички и рисунки. Авторите на творбите, събрали най-много гласове, ще бъдат бъдат наградени с ваучери за покупка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!