Връчиха наградите от първия Конкурс за поезия и проза „Яна Язова-Христо Смирненски“ в Сухиндол

0

 

 

Наградите от първия Конкурс за поезия и проза „Яна Язова- Христо Смирненски“ бяха връчени днес в Сухиндол. Церемонията по награждаването се проведе при стриктно спазване на противоепедимичните мерки.

Журито на конкурса беше в тричленен състав. За председател беше определена великотърновската поетеса и писателка Ружа Велчева, а за членове учителката по литература Венелина Петкова и журналистът Михаил Михалев. Те имаха нелеката задача да оценят произведения на автори от цялата страна. Първото издание на конкурса привлече участници от София, Пловдив, Пазарджик, Хасково, Кърджали, Сливен, Варна, Казанлък, Велико Търново, Горна Оряховица, Сухиндол и много други населени места.

„Благодаря на ръководството на Общината, защото във време като днешното, да направиш конкурс за поезия и проза, е героизъм. С удоволствие се съгласих да приема нелеката задача да бъда председател на журито. Имаше много произведения, за мен беше удоволствие да се запозная с произведенията. Обнадеждена съм,  защото виждам, че младите хора се вълнуват не само от любовта, а и от нещата около нас. Социалната тема е заложена в тях, защото виждаме в какъв свят живеем. Защото човек, за да бъде добър творец, преди всичко трябва да има добро сърце. Да носи състраданието, да носи надеждата и да дава надеждата на всички около нас“, сподели председателят на журито Ружа Велчева.

Приветствие към участниците и наградените в конкурса отправи и зам.-кметът на Община Сухиндол Петьо Русев. Той подчерта, че с награждаването се открива и празничната програма по повод 50 години от обявяването на Сухиндол за град.

„Искам да благодаря от името на инж. Пламен Чернев на всички участници в конкурса затова, че поставяте началото на нещо ново за Сухиндол. Надявам се конкурсът скоро да намери място и в националния културен календар. С награждаването днес откриваме и седмичната празнична програма по случай 50 години от обявяването на Сухиндол за град. Пожелавам на журито да бъде още по-затруднено следващата година“, сподели Петьо Русев.

Конкурсът се проведе в две категории- „Поезия“ и „Проза“. В раздела за любителите на мерената реч първото място беше присъдено на Веселин Веселинов, който е родом от Сливен, но от години живее в София. Той спечели наградата със стихотворението „Нощ“. Младият мъж поздрави организаторите на конкурса и благодари за организацията.

Второто място беше присъдено на курсанта от НВУ „Васил Левски“ Добромир Калинов, който се представи със стихотворението си „Живот и вино“. С поощрителна награда беше отличен още един възпитаник на НВУ- курсант Михаела Кавалджиева за стихотворението „Мрачен е градът“. Третото място в категорията беше присъдено на Християн Сирачков от Хасково за стихотворението „Сън“. Поощрителна награда получи още Антонина Куен Нго от Кърджали за „стихотворението „Обичам те дори когато не си за обичане“.

В категорията „Проза“ първото място беше единодушно присъдено на Мирослава Маринова от София за разказа й „…Ник“. Втора награда получи 12-годишната Ивана Николова от СУ „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица. Тя впечатли журито с разказа си „Молитва“. Две трети места определи журито в тази категория. Наградите получиха Иван Трифонов от Казанлък за разказа си „Мъката на художника“ и 16 годишната Севинч Мастънова от СУ „Св. Климент Охридски“ в Сухиндол. Тя призна, че се срамува да говори пред микрофон, но за сметка на това умее да се изразява добре на белия лист.

В категорията бяха връчени и три поощрителни награди. Те бяха присъдени на 13-годишната Виктория Костова от СУ „Вичо Грънчаров“ за разказа й „Завръщане“, на 18-годишната Силвия Младенова от СУ „Св. Климент Охридски“ и на Даника Георгиева от СУ „Вичо Грънчаров“ за приказката й „Синята лисица“.

По време на церемонията беше връчена и специална Награда на кмета. Която при всяко издание ще се дава на произведение, свързано със Сухиндол и традициите в града и общината. Тази година наградата беше присъдена на 12-годишната Румяна Иванова от СУ „Св. Климент Охридски“, която се представи в конкурса със стихотворението „Моят роден град“.

На церемонията присъстваха още председателят на местния парламент Борислав Вълев и секретарят на Общината Маринела Пазвантова.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *