Ангел Ганцаров събра в книга историята на великотърновската журналистика от 1878 до 2020 година

Историята на великотърновската журналистика за пръв път е представена в книга. Неин автор е Ангел Ганцаров – дългогодишен спортен журналист от старата столица, футболен статистик и автор на четири книги, притежател на една от най-богатите колекции на вестници от страната и чужбина.

Днес той представи пред колегите си от Велико Търново своя труд, а пресконференцията започна с едноминутно мълчание за всички хора от гилдията, поели пътя към по-добрия свят.

На 380 страници Ганцаров представя историята на вестниците след Освобождението в Европа, България. Подчертава, че Русе, Велико Търново и Пловдив са трите знакови града, в които се заражда пресата ни след 1878 година. Първото местно следосвобожденско издание е „Летучий военный листок”, орган на руските освободителни войски. Именно в нашия регион – в село Мусина, се ражда и първият „Селски вестник”, който се печата и редактира в самото село.

Ганцаров припомня подробно освен заглавията на първите издания, така и печатниците, и личностите, дали основата на следосвобожденската ни преса. Той разделя вестниците и списанията на периоди, като първият е от 1878 година до 1944 година. Главата е илюстрирана с интересни факсимилета на първите страници на изданията, снимки, обяви, реклами. Любопитен факт е, че през 1920 година в старата столица се появява вестник „Борба”, който обаче няма нищо общо със съвременното издание. Негов издател е Иван Хлебаров, който е привърженик на фашистката идеология на Хитлер, а вестникът съществува до 1942 година.

„Янтра”, „Търновски театър”, „Ново време”, „Трезва просвета”, „Търновски вестник на вестниците”, „Утеха” са само малка част от изданията за периода.

От 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 година е другият период, проследяващ великотърновските медии. Специално внимание е отделено на най-старото средство за масово осведомяване – вестник „Борба”, което излиза от 1944 г. , като в главата са описани и електронните медии от периода, сред които Общинското кабелно радио от 1952 г.  и телевизионното студио „Велико Търново” от 1982 г.

Истински бум на медиите в региона има след демократичните промени през 1989 г. Тогава се появяват първите опозиционни издания, ражда се конкурентния на „Борба” вестник „Янтра ДНЕС”, политически, литературни, спортни, рекламни, училищни и други издания. Интересна е информацията и за списанията, издавани във Велико Търново, които са на различна тематика и имат различен период на съществуване. Описана е историята на ефирните радиа, кабелните телевизии и разбира се феноменът „Фейсбук”.

Глава седма от книгата е посветена на журналистите, работили във великотърновските медии, фоторепортерите, видеооператорите и  кореспондентите на централни издания,  които са подредени по азбучен ред, с кратка информация за биографиите, кариерата и наградите, които имат.

Учебните заведения, в които се изучава журналистика във Велико Търново и институциите, свързани с журналистиката, са обект на последните две глави на книгата.

Особен интерес предизвикват 30 страници с цветни снимки от живота на редакционните екипи, които са запечатали както работни, така и моменти от веселби и забавни ситуации в медиите.

На представянето на книгата Ангел Ганцаров специално благодари на Регионалния исторически музей и Държавния архив във Велико Търново, и особено на Регионална библиотека „П.Р. Славейков” за помощта за издаването на сборника.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!