Граждани и експерти: „Нека Художествената галерия да стане паметник на културата!“

0

 

 

Да се направят постъпки, така че Художествената галерия „Борис Денев“ във Велико Търново да стане паметник на културата. Около тази идея се обединиха търновци, общественици и експерти архитекти, които тази вечер участваха в он лайн дискусия, провокирана около ремонта на емблематичната за болярския град сграда.

Дебатът, за който „Болярски новини“ първи информира, бе провокиран от ремонт на галерията по европроект, според който дървените дограми на сградата се подменят с PVC материали. Това роди недоволство сред част от гражданите и те дори се организираха в петиция за спиране на ремонтните дейности до изясняване на ситуацията и как може да се запази автентичността на сградата, която е едно от лицата на културата, историята и туризма в болярския град.

Инициатор на петицията и дискусията, която се проведе в една от интернет платформите и бе пряко предавана във Фейсбук, стана общинският съветник Калоян Янков. На дискусията се отзоваха колегите му от местния парламент архитектът и общински съветник Драгомир Йосифов и Валерия Дончева – председател на постоянната комисия по образование, наука и култура в Общинския съвет. Модератор бе Мартин Заимов, който  през последните години е реализирал десетки проекти по градско развитие, а по темата говориха още софийски архитекти, както и главния архитект на Велико Търново Николай Малаков, арх. Юрий Любомирски, който е автор на идейния проект за ремонт на галерията, арх. Милен Маринов – главен инспектор в Министерство на културата и др.

Дебатът се наблюдаваше пряко от над 130 зрители, а десетки от тях зададоха и конкретни въпроси – колко струва проектът, минал ли е обществено обсъждане, с какво PVC-дограмата е по-лоша, щом се използва при ремонтите на детски градини и други социални заведения, нарушава ли това автентичния облик на сградата и т.н.

Арх. Драгомир Йосифов, защити тезата, че проектът не компрометира сградата, а единствената му цел е тя да стане притегателно място за туристи и посетители. По думите му, ремонтът няма да наруши автентичния вид на сградата, а ще подобри условията в нея, така че галерията да се социализира. Той бе категоричен, че по фасадата не се променя нищо друго освен замяната на дървената и изгнила дограма, с такава в  PVC, която обаче е със същия растер и размер на дървената. Целта е да се постигне нужното ниво на енергийна ефективност. Архитектът каза още, че проектът е публичен и е на фокуса на общественото внимание още от преди две години.

Според Валерия Дончева, ремонтът на сградата показва цялостната политика на община Велико Търново към културно-историческото наследство на града.А то, по думите й,  не е уважително, нито последователно. Адв. Янков подчерта, че той, както и гражданите, не са против ремонта и мерките за енергийна ефективност, но тези мерки трябва да се изпълняват с нужната задълбоченост и отговорност.

В крайна сметка, всички участници в дискусията, която продължи близо два часа, се обединиха около тезата, че сградата на Художествената галерия трябва да претърпи ренесанс и да получи статут на паметник на културата.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *