„Царевец” и „Трапезица” се конкурират с още 20 известни туристически обекти в класацията „Чудеса на десетилетието”

0

Класация за най-любимите културно-исторически дестинации в България започна от 5 декември информационна агенция „Стандарт”. В нея са включени 20 популярни и обичани туристически обекти  в цялата страна.

За последните 10 години България се изкачи на водещо място в европейската съкровищница и се превърна в предпочитана дестинация четири сезона, благодарение на културно- историческия туризъм.Въпреки упреците за бутафорни замъци и крепости, за спорни дати и исторически личности, безспорно е едно – Чудесата на България блестят с красотата на днешния ден, а информационните технологии в много от тях – ги пренасят от миналото директно към бъдещето, посочват организаторите на класацията.

Със стотици милиони лева от държавни бюджет и европейските програми, както и с подкрепа от Америка, Япония, Азербайджан, Холандия и редица други държави през последните 10 години излязоха стотици тайни от историята ни, възстановиха се крепости, мостове, острови и манастири, консервираха се светилища и пещери, изградиха се нови атракционни паркове, защитени местности, екопътеки и информационни центрове. Те събират по над 1,5 милиона туристи всяка година. И най-важното – излязоха поредните доказателства, че България е люлката на европейската цивилизация.

В навечерието на 10-годишния юбилей на най-голямата национална кампания за съхранение на културното наследство и популяризиране на историческия туризъм – Чудесата на България, ви представяме 20 от обектите, които са се превърнали в любими дестинации и очакваме да направите избора си за ТОП 10. Анкетата започна от 5 декември, и ще е в Агенция „Стандарт“ – www.standartnews.com, както и в социалните мрежи – в страниците на медията ни във Фейсбук и Инстаграм. Ще продължи до 20 декември, напомнят от агенцията.

Критериите, по които са подбрани обектите са няколко. Извършена реконструкция и консервация, социализация и дигитализация, приходи от туристически услуги, включване в регионален маршрут, допълнителни атракции.

Средновековните крепости „Царевец” и „Трапезица” са първи в списъка на обектите. Следват Солницата в Провадия, Хераклея Синтика и храмът на Ванга в Рупите, най-голямото тракийско светилище в Родопите – Перперикон, остров Св. Анастасия до Бургас, Плиска и Велики Преслав,

Бачковският манастир и Кръстова Гора, Старият Пловдив, Белоградчишките скали и Магурата, Триград, тракийският град Кабиле, Панагюрското злато и наследството на одрисите, селата Ковачевица и Лещен, църквите в Несебър, древна Сердика, крепостта „Цари Мали град”, крепостта „Перистера” до Пещера, крепостта „Баба Вида”,  гробницата Свещари и Вила Армира в Ивайловград.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *