Кризисен център за жертви на насилие изграждат в Горна Оряховица

0

Кризисен център, в който ще бъдат настанявани жертви на насилие, ще бъде изграден в Горна Оряховица. За целта ще бъде реконструирана сграда на бившето СУПЗ, в близост до болницата и  полицията. Това съобщи заместник-кметът на града Николай Георгиев. Той, заедно със заместник-кмета Деница Колева и техническия сътрудник Ани Георгиева представиха дейностите по проекта, който е разработен от Община Горна Оряховица и се осъществява по ОП „Региони в растеж” 2014-2020. Стойността му е  1 565 824,18 лева, от които 1 323 472 е съфинансиране от Европейски фонд за регионално развитие, съставляващи 85% безвъзмездна финансова помощ. Средствата от националния бюджет са 233 554 лева, а участието на Община Горна Оряховица е в размер на 8 797 лева.

Изпълнител на строително-ремонтните дейности е ЕТ „Идеал – Хасан Юсеинов” – В. Търново, а надзорът ще извършва Обединение ДЗЗД „Горна Оряховица”. Продължителността на проекта е 30 месеца, очаква се Центърът да отвори врата през 2022 година, посочи Николай Георгиев.

15 жени, мъже или деца, които са жертви на домашно или друг вид насилие, могат да бъдат приютени за период до 6 месеца в Кризисния център. Той ще разполага с четири стаи за настаняване, като на две от тях ще се пада санитарен възел и баня. Ще има столова и зали за занимания. С потребителите на услугата ще работят социални работници, психолог и др. Заплащането на персонала и дейностите ще бъдат финансирани по друг проект, който тепърва ще се подаде, каза Деница Коева.

Лицата, които могат да ползват услугата, ще бъдат определяни от Дирекция „Социално подпомагане”. Те няма да заплащат нищо за престоя си, а целта е през това време да намерят начин за смяна на семейната среда, преместване в друго жилище и др.

Изграждането на този обект е наложително, защото жертвите на насилие в общината растат, а в момента те могат да намерят подслон чрез Център „Мария”, но техния  капацитет е ограничен, обясни Николай Георгиев.

Той изнесе и данни за лицата, които са били обект на насилие в Горна Оряховица през последните три години. През 2016 г. те са били 81 възрастни и 29 деца, през 2017 г.– 68 възрастни и 25 деца, през 2018 г.– 63 възрастни и 18 деца и миналата година – 87 възрастни и 35 деца, от които 61 възрастни и 18 деца са се нуждаели от подслон и физическа защита.

Пълен е капацитетът и на общинския приют за бездомници в Горна Оряховица, коментира зам.-кметът. 14 души са настанени в него, като те могат да престоят там до 3 месеца. В момента заради епидемията е спрян както приемът, така и изписването на потребители.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *