Противоепидемичните мерки да продължат до 31 януари 2021 г. предложиха здравният министър и НОЩ на съвещание при премиера 

0

Действащите противоепидемични мерки, въведени на 27 ноември 2020 г., да продължат да действат до 31 януари 2021 г. като изключения да бъдат направени за учениците от 1 до 4 клас, детските градини и местата за хранене към хотелите.

Това предложиха здравният министър Костадин Ангелов и членовете на Националния оперативен щаб днес на работно съвещание при министър-председателя Бойко Борисов. Още миналата седмица премиерът изиска от НОЩ да подготви доклад за ефективността на противоепидемичните мерки и експертно становище за тяхното действие предвид актуалната обстановка с COVID-19.

„Обществото очаква от нас в следващите дни да бъде информирано и то своевременно какво възнамеряваме да правим на базата и то единствено и само на медицинската експертиза – според броя на заразените, на оздравелите и др.“, заяви в началото на съвещанието министър-председателят Бойко Борисов.

Здравният министър докладва, че за една седмица броят на излекуваните българи от новия вирус е 18 907 души. „Другото положително като резултат от въвеждането на мерките е, че заболеваемостта в страната спадна и вече е под 600 на 100 000 души население. Нямаме области, оцветени в черно, където тя е над 1000 на 100 000 души“, изтъкна министър Ангелов.

Въпреки посочените тенденции обаче България запазва мястото си по заболеваемост в ЕС, продължава да държи 10-а и 11-а позиция, а по показателя смъртност страната ни е на първо място.

В този контекст и след проведените редица срещи със съсловните организации и компетентните структури, министърът на здравеопазването предложи на премиера всички разписани мерки, които спират да действат на 21 декември 2020 г., да продължат да се прилагат до 31 януари 2021 г. с изключение на следните: разрешаване на учениците от 1 до 4 клас да започнат да посещават училище от 4  януари догодина, както и отваряне на детските градини и яслите; от 1 януари да се отворят галерии, музеи, кина, както и театрите, които не са затваряни, като работят при капацитет от 30% и през седалка; разрешаване местата за хранене в хотелите да могат да работят с до 50% заетост само за гости на хотелите с въведен вечерен час до 22 ч.

Здравният министър подчерта, че поради продължаващия силен натиск върху здравната системата е немислимо да се говори за още по-голямо разхлабване на ограниченията у нас. „Затова всички останали мерки, които и към момента действат, предлагаме да продължат да се прилагат до 31 януари 2021 г. като следващото им преразглеждане да бъде на 21  януари, отнасящо се за периода след 1 февруари“, добави здравният министър.

Министър-председателят Бойко Борисов бе категоричен, че при взимането на решения винаги се е облягал на становището на експертите. Премиерът изтъкна, че на фона на затегнатите мерки в Европа и света, България продължава да прилага най-либералния режим, който щади психиката на хората и им дава възможност за свободно движение. „При настоящата ситуация и при тази натовареност на здравната система можем да удържим със сега действащите мерки и да се надяваме след празниците новите случаи да продължат да намаляват“, подчерта премиерът Борисов.

Министър-председателят посочи, че удължаването на мерките до 31 януари 2021 г. изисква държавата да осигури нови 250 милиона лева, с които да се компенсират временно затворените бизнеси или тези с ограничена дейност. „Трябва да преминем през тези дни. Пандемията е непредсказуема, затова – колкото може да се пазим с дисциплина, дистанция, дезинфекция“, заяви премиерът Борисов. Той изиска всекидневно да се прилага строг контрол по изпълнението на противоепидемичните мерки, а на нарушителите – да се налагат санкции.

„Направеното предложение за удължаването на мерките е много балансирано, така ще укрепим крехката тенденция към намаляване на случаите на COVID-19, а след празниците ще обсъдим възможност да смекчим допълнително мерките“, заяви в хода на работното съвещание при премиера главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Председателят на НОЩ и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски допълни, че предвид заболеваемостта към момента не може да има по-голямо разхлабване на ограниченията.

Подробности с финално уточняване на направените предложения за мерките и съответните срокове ще бъдат съобщени утре на редовния брифинг на министъра на здравеопазването и представителите на НОЩ.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *